СОКОЛАЦ- Духовним и свјетовним садржајима прослављен Илиндан

265

Служењем литургије и чином ломљења славских колача у Цркви Светог пророка Илије на Сокоцу данас су прослављни крсна слава и Дан општине Соколац и слава овог храма.

Литургији су присуствовали представници општине Соколац, Трново, града Источно Сарајево и вјерни народ.

Након литургије приређен је славски ручак у Парохијском дому.

Обиљежавање Илиндана почело је синоћ служењем вечерње службе у Цркви Светог пророка Илије и свечаном празничном литијом од овог храма до Централног споменика погинулим борцима.

Одржана је и Духовна академија, за коју је сценарио, режију и техничку реализацију припремио Ђорђе Рајић, на којој је специјални гост била првакиња драме Народног позоришта у Београду од 1999. године Ивана Жигон.

Она је синоћ рекла новинарима да јој је част доћи на Романију гдје, како је навела, живи посебан дух и поклич за слободом која је толико потребна данас свакој души.

Жигонова је истакла да је у малој групи „Илиндански бисери“ основаној поводом овог празника, њен син Стево Жигон први пут наступио са три дјевојке које су говориле пјесме соколачке младе пјесникиње Милице Боровчанин.

На духовној академији, своје стихове говорио је пјесник Горан Врачар, а наступали су појци Ђорђе Вујичић и Стојан Чупић, гуслар Илија Работа и КУД „Романијска луча“.

/Срна/

Фото: Срна, Инфо центар Соколац