СОКОЛАЦ- Малишани са начелником о дјечијим правима

194

Мали начелник и четири мала одборника предсједавали су данас у сали за сједнице соколачке општине, гдје је шездесеторо малишана из локалног вртића боравило у оквиру обиљежавања Недјеље дјетета и са начелником Милованом Бјелицом разговарало о дјечијим правима.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица, који је данас примио малишане из двије предшколске групе соколачког вртића, истакао је да од 2012. године у оквиру програма обиљежавања Недјеље дјетета организује пријем за дјецу и васпитаче.

Он је изразио задовољство што је из године у годину већи број полазника у вртићу, што значи да расте и повјерење родитеља према овој установи и локалној управи, која, како је рекао, на све начине помаже да вртић добро функционише и најавио да ће много тога тек бити урађено.

„Желимо да се у што више програма укључе и наша дјеца и њихови родитељи, да би имали здраве генерације које долазе и могу преузети одговорност за нашу локалну заједницу и за Републику Српску“, изјавио је Бјелица новинарима, те малишанима и запосленима у вртићу захвалио за поклон који су му данас уручили у сусрет 65. рођендану.

Вршилац дужности директора соколачког Вртића Мирјана Субашић рекла је да су малишани јучерашњим „Јесењим карневалом“ и шетњом кроз Соколац почели обиљежавање Недјеље дјетета, чија је овогодишња тема „Другарство чувајмо, љубав његујмо“.

Субашићева је истакла да је сутра за малишане ове установе планиран излет до неког од манастира на подручју општине Соколац, а четвртог дана манифестације угостиће познату глумицу Наду Блам, која ће извести представу „Нака Супербака“, у којој ће представити програм едукације дјеце предшколског узраста, намијењен подстицању емпатије и превенцији вршњачког насиља

Према њеним ријечима, у оквиру овог програма биће одржана и дјечија радионица о теми „Наруквица пријатељства“, што ће бити само један од сегмената квалитетне сарадње са родитељима јер је, како је истакла, један од циљева вртића да са њима уче и раде на томе да дјеца у сваком дану уживају.

Она је нагласила да ће посљедњег дана ове манифестације дјеца из соколачког вртића бити гости вршњацима Дјечијег вртића „Бамби“ у Рогатици, који су недавно њима били гости на заједничком излету код Планинарског дома на Романији.

Обиљежавање Недјеље дјетета представља начин да се јавности укаже на потребу и обавезу поштовања дјетета и заштиту дјечијих права гарантованих Конвенцијом о правима дјетета коју је 1989. године усвојила Генерална скупштина УН.

Недјеља дјетета обиљежава се сваке године у првој седмици октобра, а циљ манифестације је промоција права дјетета, побољшање друштвене бриге за дјецу и јачање одговорности свих субјеката заштите, као и упознавање шире јавности о потребама дјеце, те њиховим психосоцијалним одрастањем под једнаким условима.

/Срна/

Фото: Соколац-срце Романије