СОКОЛАЦ- Манастир Свете Тројице у Озерковићима обиљежио преславу

172

У присуству великог броја вјерника, Манастир Свете Тројице у Озерковићима, Светом литургијом и резањем славског колача прославио је своју преславу – празник Јерусалимске иконе Пресвете Владичице Богородице и увијек Дјеве Марије. Свету литургију служило је свештенство Митрополије Дабробосанске.

Кума преславе била је Дејана Боровчанин Стојановић. За обиљежавање манастирске преславе, Дејана и њена породица, како православни обичаји и налажу припремила је славски колач, жито и свијећу, а помоћ су пружили и у припреми славске трпезе за вјернике.

Након славског обреда присутним вјерницима обратио се Игуман манастира Георгије Станковић, који је у својој бесједи говорио о празнику Јерусалимске иконе Пресвете Владичице Богородице.

Обиљежавању преславе Манастира у Озерковићима, присуствовали су народни посланик Дамјан Шкипина и начелници општина Соколац и Пале, Милован Бјелица и Бошко Југовић.

Према предању, икону Мајке Божије насликао је Свети апостол Лука за живота Богородице. Ова икона данас се налази у Паризу, једна копија је у Јерусалиму, а у Манастиру у Озерковићима је копија иконе која је освештана у Јерусалиму.

/општина Соколац/