СОКОЛАЦ- Настављена истраживања палеолита на Кадића брду

131

На Археолошкм налазишту „Подлипе – Пећина под липом“ на Кадића брду код Сокоца недавно је настављано међународно истраживање овог локалитета из времена Палеолита, рекао је новинарима руководилац овог истраживања археолог Александар Јашаревић.

Он је нагласио да је палеолит глобална тема интересантна за све људе у којој се жели наћи одговор на питање поријекла модерног човјека.

Јашаревић је, након састанка групе истраживача са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом, нагласио да је носилац овог пројекта Универзитет у Тибингену, Универзитет у Београду и Музеј у Добоју, те да су добили подршку и од ове локалне управе.

Сви смо се некако увезали око једног заједничког циља, истраживање палеолита на подручју источног дијела Републике Српске на локалитету који је доста риједак“, навео је Јашаревић, који је музејски савјетник.

Он је нагласио да нема пуно налазишта палеолитског периода на овим просторима, али да је подручје Подлипе изразито слојевито у распону од 20.000 до 30.000 година,колико је трајало насељавање.

Имамо фантастичне резултате који обећавају и ово је пројекат који ће трајати, сигурно једно три године, а финасиран је из европског пројекта преко Универзитета у Тибингену“, истакао је Јашаревић.

На истраживању ће, како каже, радити докторанди и полидокторанди, који истражују балкански коридор од Грчке према Европи.

Јашаревић је у име сарадника на овом истраживању захвалио општини Соколац која и ове године помаже истраживаче на пројекту.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица истакао је да су археолошка истраживања на челу са археологом Јашаревићем, овој локалној заједници почела од 2013. године, истраживањем на локалитету Црквине-Бјелосављевићи на Гласинцу, а потом настављена на Кадића Брду код Кнежине, те да се и наставак на локалитету Подлипе – Пећина под липом, ради заједно са Заводом за заштиту споменика Републике Српске, а да ће Влади Српске битин предложено да ово подручје прогласи од посебног интереса за Српску.

Он је подсјетио да је Гласиначка култура на далеко позната, те да је „Некропола стећака“ у Лубурић пољу, недалеко од Сокоца уврштена под заштиту Унеска.

Ми смо почели да радимо на изради једног укупног туристичког производа на подручју наше општине и посебно значајно у свему томе ће бити културно историјско насљеђе“, истакао је Бјелица.

Он је додао да су сва поменута археолошка истраживања битна за пројекте локалне управе и планове за будућност, те да ће се богата оставштина и артеФакти наћи у музеју ове општине.

Доктор Аристеидис Варис, координатор са Универзитета у Тибингену, рекао је новинарима, након данашњег разговора са начелником општине Соколац, да је локалитет на Кадића Брду код Сокоца значајан не само за разумијевање локалних и регионалних проблема, него и за питања од глобалног интереса у истраживању палеолита.

Према његовим ријечима Гласинац је био познат за борнзано и гвоздено доба, као и бројни локалитету који се налазе на том подручју, али да локлаитет Подлипе – Кадића брдо пружа увид у далеко дубље окупације човјека на том простору.

Варис истиче да је ријеч о ријетком локалитету, каквих нема пуно, те да је то, како каже, нека база и основа да би се истраживала далека пећинска насеља у оовј регији и да даје матрицу како и гдје треба тражити остале локалитете из најранијег периода.

/Срна/