СОКОЛАЦ- Обиљежена 31 година од Прве смотре српске полиције

150

Формирањем полиције МУП-а Републике Српске прије 31 годину спријечен је прогон српског народа какав се дешавао у два свјетска рата на овом подручју, рекао је један од учесника тадашње Прве смотре полиције Српске БиХ/Републике Српске на Сокоцу Малко Короман.

„Поносан сам што сам био учесник свега, поносан сам на све оне људе који су стајали у том строју и то је за мене прво званично оснивање МУП-а Републике Српске“, навео је Короман на обиљежаваљу 31 године од формирања полиције МУП-а Републике Српске.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је новинарима да је данас 31 година од када је у овом мјесту промовисан МУП Српске Републике БиХ и када је тадашњи начелник Станице полиције Соколац Зоран Цвијетић предао рапорт на стадиону „Бара“ тадашњем министру унутрашњих послова Српске Републике БиХ Мићи Станишићу и предсједнику Скупштине САО Романије Радану Тошићу.

Он је додао да је у строју било 230 лица, међу којима један број припадника јединице за специјалне намјене.

Бјелица је нагласио да је вријеме показало да то постројавање није било никакав увод у рат, већ стварање јединства унутар српског народа, без кога би се овај период од деведесетих година потпуно другачије завршио за Србе у БиХ.

„Нама је и данас пријеко потребно јединство унутар српског народа и Републике Српске на очувању Српске и њених институција, јер да дође до урушавања уставотворности Српске не би имали опстанка на овим просторима“, поручио је Бјелица, те позвао удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинског рата да се окупе око Борачке организације Републике Српске /БОРС/.

Предсједник БОРС-а Радан Остојић подсјетио је на вријеме формирања институција Републике Српске, у коме је као прва оружана сила настала српска милиција МУП-а која је створена да заштити уставни поредак Републике Српске и заштити становништво.

Говорећи о потреби да се уједине сва борачка удружења у заштити својих права и права Српске, Остојић је рекао је Удружење „Ветерани служби безбједности Српске“ одмах након свог оснивања постало члан БОРС-а, што је примјер и осталим удружењима да се придруже јединственом тиму.

„Нема потребе да постоји 100 удружења на подручју Српске јер сви заједно имамо три основна задатка – да очувамо Српску, његујемо традиције Одбрамбено-отаџбинског рата и да се боримо за наша права“, поручио је Остојић.

Предсједник Подружнице „Ветерана служби безбједности Републике Српске“ из Источног Сарајева Радован Пејић истакао је да се данас традиционално на Сокоцу обиљежава 31 година од формирања МУП-а Републике Српске.

„Данас се сјећамо 782 припадника МУП-а који су у темеље Републике Српске уградили своје животе и захваљујући њима ми имамо најуређеније министарство у Влади Српске, јер је МУП Српске, као и те 1992. године, једина оружана сила која може сачувати и одбранити Републику Српску“, истакао је Пејић.

Он је изразио наду да ће овај датум уврстити у календар значајних догађаја за Српску, те да ће наредне године бити откривено спомен-обиљежје првог постројавања једница српске милиције на Сокоцу и да ће Соколац добити улицу или трг са именом Зорана Цвијетића, највише рангираног припадника МУП-а који је изгубио живот у Одбрамбено-отаџбинском рату.

На централни споменик погинулим српским борцима код зграде општине Соколац данас су вијенце положили начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац, те делегације МУП-а Републике Српске, БОРС-а, града Источно Сарајево, борачких организација Соколац и других општина и „Ветерани служби безбједности Републике Српске“.

Након полагања вијенаца окупљени су посјетили и спомен-собу на Сокоцу, потом су представници МУП-а и делегација „Ветерана служби безбједности“ положили цвијеће на гроб недавно преминулом Горану Мачару, првом предсједнику „Ветерана служби безбједности Републике Српске“.

/Срна/

фото: РТВИС