СОКОЛАЦ- Обиљежене 82 године од устанка против фашизма

259

Полагањем вијенаца на спомен-костуницу у Парку бораца Романије на Сокоцу, на којој су уписана имена 971 погинулог борца, данас су обиљежене 82 године од устанка против фашизма у БиХ.

Предсједник СУБНОР-а са Сокоца Миливоје Јанковић рекао је да су обиљежили овај датум јер је обавеза присјетити се славних дана борбе за слободу, свих жртава и 1.150 бораца Романијског партизанског одреда.

Он је подсјетио да су, према неким подацима, на почетку Другог свјетског рата евидентиране 5.494 жртве фашизма и усташког терора на војном подручју Романијског партизанског одреда које је обухватало општине Хан Пијесак, Рогатица, Пале и Соколац.

Према његовим ријечима, сама општина Соколац имала је више од 2.200 цивилних жртава, а шире подручје Романије од Калесије до Вишеграда више од 11.000 цивилних жртава.

Он је указао на обавезу да се одржавају споменици, спомен-костурница и знамења из НОБ-а у наредном периоду.

Вијенце на спомен-костурницу у Парку бораца Романије положиле су делегације републичке и општинских организација СУБНОР-а Пале, Рогатица и Соколац, замјеник градоначелника Источног Сарајава Слободан Амовић, делегација општине Соколац.

/Срна/