СОКОЛАЦ- Планинари „Гласинца“ славе 14. рођендан

370

Планинарско друштво „Гласинац“ бројним активностима обиљежиће 14. рођендан друштва на ‘Хајдучкој гори’, саопштено је из овог друштва.

У петак, 28.јула биће изведена комична монодрама “Тезга као живот“ или „Све је на продају“. Режија и глума: Микица Петронијевић. Микица је глумац који је своју дједовину у селу Венчане код Аранђеловца обновио и претворио у имање које ће бесплатно пружати садржаје, простор и радионице деци и особама са аутизмом. Амфитеатар на отвореном, поред планинарског дома “Црвене стијене”, са почетком у 19.00 часова. Улаз бесплатан.

У суботу, 29.јула биће промовисана књига приповјетки и прича “Писмо”, аутора Миланка Боровчанина Ромсока. О књизи ће говорити књижевници: Миленко Јевђевић, Недељко Бабић, Милад Обреновић и Слободан Ристовић. Планинарски дом “Црвене стијене”са почетком у 18,00 часова.

Од 29 до 30. јула биће организовано камповање са ноћењем на Романији, на једној од атрактивних локација у срцу планине.

Из ПД „Гласинац“ позивају све планинаре, љубитеље природе и остале заинтресоване грађане, да а масовним окупљањем на Романији предстојећег викенд подрже њихове рођенданске активности.

Планинарско друштво „Гласинац“ Соколац основано је 29.7.2009. године. Друштво је настало као продукт жеље неколицине људи са ранијим планинарским искуством да овај вид рекреације и активности промовишу у матичној општини.

Планинари, чланови „Гласинца“ годинама уназад се труде да презентују све могућности за изазовне, адреналинске, угодне шетње и боравак на планини Романији. Док “Соколов пут” представља темељ туристичког развоја овог подручја. Поред Виа ферата “Соколов пут”, садржаја који је у туристичком смислу пробудио планину Романију и постао темељ будућег развоја овог великог туристичког потенцијала, у понуди за љубитеље природе је и бициклизам те адреналински парк за дјецу у љетњем периоду.

Планинарски дом “Црвене стијене” налази се на надморској висини од 1.365 метара и од њега воде уређене планинарске стазе, за 20 минута хода се стиже на најатрактивнији видиковац на Романији, Црвене Стијене, а до највишег врха Романије Велики Лупоглав стиже се за три часа хода.

Планинарски дом отворен је 2019. године и тренутно је у функцији за дневне боравке и послужења за групе излетника, планинара, заљубљеника у природу.

До краја године очекује се завшетак унутрашњих грађевинских радова на првом спрату и поткровљу, а с циљем да се у понуди нађу адекватни смјештајни капацитети за 30 корисника.