СОКОЛАЦ- Обраћање начелника Бјелице приликом преузимања Гласиначких колица у Бечу

350

Поштовани домаћини, уважена генерална директорице, директори, научни радници, истраживачи.

У своје име и у име становника општине Соколац која се налази на висоравни Гласинац, желим да вас поздравим и да вам захвалим на позиву да посјетимо један од најзначајнијих свјетских музеја. To чиним с посебном захвалношћу, јер разлог наше посјете је ваша несебична спремност да помогнете развој науке и културе на нашем простору, на коме је настала чувена гласиначка култура. Ваш позитиван одговор на наш упит о сарадњи и ваша спремност да нам поклоните реплику култних Гласиначких колица показује да наука и научници спајају народе и граде мостове повезујући људе и културе.

Откриће гласиначких колица 1880. године било је почетни импулс развоја наше археологије. Тај налаз ће бити и камен темељац нашег гласиначког музеја и симбол људског трајања на нашем подручју и у нашем граду Сокоцу. Задовољство ми је што ће у аналима наше Општине, а надам се и Ваше установе, остати забиљежено да смо управо Ви госпођо др Воланд и моја маленкост, започели ову сарадњу. Сарадњу која је иницирана Вашим колегијалним гестом и овим изанредним поклоном.

Гласиначка колица су за нас више од музејског експоната. О њима су писали бројни аутори, а научном свијету их је први представио управо Фердинанд фон Хохштетер тадашњи директор Вашег музеја. То је трасирало пут нашој археологији. Захваљујући овом изванредном откићу поручника Лексе и научној интуицији професора фон Хохштетера Гласинац је у еврпску археологију ушао на велика врата, а наш крај је у задњој деценији 19. вијека постао највеће археолошко радилиште у Европи. Поносни смо на то, као што смо поносни и на посјету најзначајнијих научника и истраживача оног времена, из августа 1894 који су послије обиласка Фиалиних ископавања са дивљењем писали о истраживањима на Гласинцу. На гласиначком подручју је до 1897. године истражено око 1300 праисторијских тумула и откривено преко 3500 гробова старобалканских Аутаријата.

До наставка тих истраживања дошло је тек у другој половини двадесетог вијека. Између осталог, тада је откривено палеолитско станиште Стијена под Липом и вишеслојно насеље Клисура у Кадића Брду које је егзистирало у времену од 3500-350. године п.н.е.

Оба налазишта открио је проф. др Благоје Говедарица који већ 30 година живи и ради у СР Њемачкој. Њему дугујемо захвалност за иницирање комуникације са Вашим музејом, као и на спремности да настави истраживања на Кадића Брду, која планира већ ове године и чији налази ће красити витрине нашег музеја.

Надам се да ћемо формирањем гласиначког музеја подстаћи научнике из свих крајева свијета да дођу на наше подручје и да наставе рад који су отпочели Лекса, фон Хохштетер, Фиала и други аустријски истраживачи и да тиме обогате наша знања о старим европским културама. Надамо се да ће овај наш заједнички подухват послужити и као инспирација младим људима с нашег подручја да се опредијеле за научни пут у археологији.

Хвала вам још једном на Вашем несебичном гесту, и желим овом приликом да вас позовем да посјетите Соколац и Гласинац. Веома радо ћемо Вам показати културно богатство нашег краја које се не ограничава само на налазишта Гласиначке културе.

Начелник општине Соколац
Милован Бјелица