СОКОЛАЦ- Порибљена ријека Биоштица

233

Спортски риболовци на Сокоцу пустили су у ријеку Биоштицу у мјесту Крушевци 3.000 млађи поточне пастрмке и одржали обуку пецања за дјецу, у оквиру пројекта „Откривање чари риболова – млади риболовци“, чија је вриједност 18.155 КМ.

Драган Нешковић из Удружења спортских риболоваца „Биоштица“ рекао је Срни да у том удружењу могу бити задовољни оним што су полазници школе риболова, дјевојчице и дјечаци, показали током протеклог викенда на терену, при порибљавању и пецању, након одржане теоретске наставе.

Он је подсјетио да је у оквиру пројекта „Откривање чари риболова – млади риболовци“, који ово удружење реализује, организована школа риболова за дјецу, порибљавање ријека и набавка опреме за прављење вјештачких мамаца „мушица“.

Према његовим ријечима, реализација пројекта почела је 1. августа, школа риболова за дјецу узраста од 10 до 15 година кренула је од септембра и све активности ће трајати до 31. јануара наредне године.

Нешковић је напоменуо да је до сада одржано пет теоретских радионица и два изласка на ријеку са дјецом, полазницима школе за рибаре.

Он је додао да је одвиз дјеце био много већи од планираног, па су одлучили да приме 36 полазника.

Завршни дио практичне наставе на терену биће одржан у новембру, када ће се полазници школе такмичити у риболову мамцима које су они сами израдили, а тада ће бити и уручене награде за најбоље.

Члан Удружења спортских риболоваца „Биоштица“ Славко Плакаловић истакао је да га је одушевила заинтересованост дјеце за риболов и да су за протеклих пет радионица научили захтјевне технике.

Циљ овог пројекта је ширење свијести о заштити животне средине, промоција рибиолова и подмлађивање чланства друштва.

Посредством пројекта „Рилоуд два“, ЕУ финансира пројекат „Откривање чари риболова“, који спроводи Развојни програм УН, подржава град Источно Сарајево, а реализује Удружење спортских риболоваца „Биоштица“ на Сокоцу.

/Срна/