СОКОЛАЦ- Почела прва фаза пројекта „Постројење за пречишћавање воде за пиће“

126

Начелник општине Соколац Милован Бјелица разговарао је данас са представницима Амбасаде Чешке у БиХ о изградњи постројења за пречишћавање воде за пиће, процијењене вриједности од око 10 милиона евра, а чијим је одобрењем и званично почела реализација прве фазе.

Бјелица је након састанка рекао новинарима да су прије двије године Чешка развојна агенција и Влада у Прагу исказале заинтересованост да помогну у реализацији овог пројекта, када су и почели разговори о његовој реализацији са представницима Амбасаде Чешке у БиХ.

„Чешка Влада ће потпуно финансирати технички дио и опрему, која ће коштати око 4.000.000 евра, што довољно говори колико је то значајно за нашу локалну заједницу“, рекао је Бјелица.

Он је подсјетио да на изворишту Биоштице са које се напаја највећи број становника општине Соколац, у вријеме кишних периода долази до повећање концентрације муља у води, што треба што прије ријешити.

Бјелица је истакао да ће општина Соколац изнаћи могућности да обезбиједи дио средстава која су обавеза локалне заједнице у реализацији овог пројекта, те подсјетио да је локална управа урадила „Студију свеобухватног рјешавања водоснабдијевања“ која је припремљена заједно са Европском банком за обнову и развој.

Он је изразио захвалност Чешкој Влади и пријатељима општине Соколац у чешкој Амбасади, као и компанијама које ће радити на реализацији овог пројекта.

Бјелица је најавио и покретење разговора о изради пројектне документације за постројење за пречишћавање и третман отпадних вода, чијом би реализацијом општина Соколац заокружила процес од прикупљања воде, до дистрибуције, печишћавања и третмана отпадних вода и била би прва локална заједница која ће ријешити овај велики пројекат.

Шеф Одсјека Амбасаде Чешке у БиХ за развојну сарадњу Штепан Шантручек рекао је новинарима да је данас званично почела прва фаза пројекта и за коју је Чешка развојна агенција завршила тендер, а који су добиле фирме „Г-Сервис“ и „Провод“.

Према његовим ријечима, ове фирме ће радити анализу узорака воде на подручју општине Соколац, на основу које ће се одлучити о технологији за пречишћавање пијаће воде.

Шантручек је истакао да је у ову прву фазу укључена и студијска посјета у Чешку како би представници општине Соколац видјели како функционишу оваква постројења у пракси.

Састанку са представницима чешке Амбасаде присуствовао је и Јован Митровић, комерцијални директор фирме „Провод“ из Чешке која ради на више локација у Чешкој и региону, који је представио активности које треба предузети у наредном периоду.

/Срна/