СОКОЛАЦ- Сабор пјевања „Романијо док ти име траје, чуваћемо твоје обичаје“ окупио више од 40 група

199

У организацији Удружења српског изворног пјевања „Гласинац-Томо Боровина“, протеклог викенда у Сокоцу је одржан први сабор старог српског изворног пјевања „Романијо док ти име траје, чуваћемо твоје обичаје“ који је окупио више од 40 друштава и удружења из Српске и региона.

Предсједник соколачког Удружења и један од организатора Сабора Миленко Ковач се након дефилеа учесника из Црне Горе, Србије и Републике Српске обратио новинарима те се захвалио привредницима са Сокоца, Хан Пијеска и Рогатице који су помогли организацију а посебну захвалност исказали су градоначелнику Источног Сарајева Љубиши Ћосићу.

„Циљ Сабора је очување српске традиције и обичаја те културе Сарајевско-романијске и горњодринске регије. Повезани смо и дурмиторском регоијом те се на тај начин братски вежемо, да се не заборавимо да знамо ко смо и одакле потичемо„, рекао је Ковач.

Женска изворна група „Планинке“ са Пала већ 25 година чува традицију романијског краја која има прелијепе обичаје и зрачи својом љепотом рекла је предсједница Винка Чечар.

„Романија нас веже за све традиционалне обичаје и ми их чувамо колико можемо. Трудимо се да пронађемо оне који ће нас наслиједити али то је много тешко јер наша омладина не схвата шта је традиција. Када би се одрекли изворне пјесме то би било исто да смо се одрекли своје лозе и предака“, рекла је Чечар.

Она је додала да су до сада наступали у Србији, Црној Гори, на Коларцу и да су ушле у историју Музичке академије у Источном Новом Сарајеву и било би жалосно заборавити традицију јер када се једном обуче ношња, стижу сва сјећања.

Предсједник и вођа Удружења из Србије „Сретењска свитања 2004“ из села Раниловићи код Аранђеловца Владиша Стојановић  је рекао да је су по изворном стваралаштву, култури, умјетности и науци познати по оснивању једног од највећих фестивала Првенству Србије „Певај Србијо под Букуљом крај извора“.

Пре две године основали смо и Свесрпски сабор изворних група певача који је такмичарског карактера без обзира на број година учесника за шест награда. Основни нам је циљ да окупимо Србе из свих крајева и света на једном месту.

Стојановић је похвалио организаторе као и њихову пјесму који су недавно били апсолутни побједници  Првенства Србије у Аранђеловцу.

Према ријечима вође женске пјевачке групе „Бреза“ из Ивањице између планина: Голије, Јавора и Мучња пјевају пјесме свог краја преко 20 година истичући да није срамота знати туђу пјесму већ је срамота не знати своју. У свом Удружењу „Стари влах“ имају 24 групе иако је тешко, увијек имају нових младих чланова.

Небојиша Бандука који је у Сокоцу гостовао са групом „Филип Вишњић“ из Братунца је рекао да су они чувари српске изворне пјесме из Сарајевског поља из Хаџића.

„Док постоји пјесма и народна ношња постојаће и Срби на Балкану, Косову и Српској. Сарајевску пјесму за разлику од других карактерише најтежа од свих које се пјевају. Специфичан је тај двојац који се треба отпјевати да би се разумио  са великим вибрационим гласом. То је пјесма која се пјева долином од Зенице до Фоче“, навео је он.

Када је ријеч о традицији, он је казао да су четири генерације чувари. Два сина, три унука, отац од 84 године, Небојиша и негов брат у нади да пјесме неће нестати и да ће трајати кроз вијекове.

Организатор Првог сабора старог српског изворног пјевања „Романијо док ти име траје, чуваћемо твоје обичаје“ је соколачко Удружење српског изворног пјевања „Гласинац-Томо Боровина“, суорганизатор Установа за културу „Перо Косорић“, а медијски спонзор „Инфо центар“ Соколац.

Ово удружење је основано прије непуну годину дана, а познато је по наступима на саборима изворног пјевања у Србији, Црној Гори и Српској.

/Инфо центар Соколац/