СОКОЛАЦ- Ски-лифт ће бити нови садржај за љубитеље скијања

550

Изградња ски-лифта на Сокоцу у поодмаклој је фази и требало би да овај пројекат вриједан око 300.000 КМ буде завршен до почетка предстојеће скијашке сезоне, рекао је Срни Страхиња Башевић, један од иницијатора овог пројекта.

Башевић, одборник СНСД-а у Скупштини општине Соколац, нагласио је да ће посјетиоцима бити на располагању двије стазе, једна дужине 750 метара и друга 600 метара која ће бити опремљена и квалитетно освијетљена за ноћно скијање.

„Ски-лифт ће бити значајан спортско-рекреативни објекат за младе Сокоца, али и сусједних општина жељне рекреације у природном окружењу, који ће проводити зимске дане скијајући у угодном амбијенту уз пратеће садржаје на узвришењу Пуховац у близини градског насеља Соколац, гдје увијек има довољно снијега“, истакао је Башевић.

Према његовим ријечима, на ски-лифту ће бити организована и бесплатна школа скијања за најмлађе који ће овдје учити прве кораке на скијама, да би могли градити каријере на неким другим професионалним стазама.

Башевић је најавио да ће у у наредна два-три дана на градилишту ски-лифта бити завршено јуче започето постављање стубова за расвјету на једној од двије предвиђене стазе и почеће изградња постоља за главне носеће стубове лифта.

„Учинићемо све да у сусрет предстојећој зими завршимо овај објекат у планираном року за почетак сезоне скијања и обезбиједимо љубитељима скијања нови спортско-рекреативни садржај“, навео је Башевић, који је и директор соколачког Шумског газдинства „Романија“.

Башевић је истакао да је у поодмаклој фази изградње и објекат у којем ће бити смјештени садржаји везани за продају карата, ски-инвентар за изнајмљивање опреме за скијаше и угоститељски објекат.

Он је додао да је ће у скорије вријеме бити изграђена канализациона мрежа са јамом за отпадне воде и постољем за постављање трафо-станице, те плато за постављање контролне собе ски лифта.

Башевић је рекао да ће скијашке стазе и лифт бити значајан садржај који ће промијенити имиџ градског насеља и општине Соколац и постати препознатљив спортско-рекреативни објекат с обзиром да је подручје Романије познато по јаким и дугим зимама са доста снијега и ниском температуром.

Из Организационог одбора захвалили су Влади Републике Срспке, која је уз иницијативу одборника СНСД-а у Скупштини општине Соколац подржала изградњу овог објекта и финансијски га прати у највећем дијелу, граду Источно Сарајево и градоначелнику Љубиши Ћосићу, „Електродистрибуцији“ Пале и директору овог предузећа Аци Станишићу, електродистрибутивној Радној јединици Соколац чији представници су подржали идеју и помажу реализацију пројекта у битним фазама изградње, те соколачком Шумском газдинству „Романија“.

Из овог одбора захвалили су административним службама локалне управе и начелнику општине Соколац за подршку у обезбјеђењу потребне документације, као и свим привредницима и грађанима локалне заједнице који су подржали идеју о ски-лифту.

Изградња ски-лифта на узвишењу Пуховац у близини градског насеља Соколац почела је 15. септембра.

/Срна/