СОКОЛАЦ- Усвојена одлука о изради зонинг плана соларне електране

233

Одборници Скупштине општине Соколац усвојили су данас једногласно одлуку о приступању изради зонинг плана подручја посебне намјене „Соларне електране Бјелосављевићи–Кула“.

Предсједник Скупштине општине Сретко Марјановић рекао је новинарима да је одлука усвојена у наставку сједнице започете крајем прошле седмице, као и да је скупштинска Комисија за прописе од потенцијалног инвеститора добила писмо намјере и документ о приједлогу цијепања парцеле на локалитету гдје се предвиђа постављање соларне електране.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је рекао новинарима да би соларна електрана требало да буде изграђена за годину и по, те истакао да ће сам општински буџет имати приход од 600.000 до 700.000 КМ на име концесије од произведене електричне енергије у овом постројењу.

Он је нагласио да је избор локације за постављање соларне електране на Сокоцу снаге 100 мегавата резултат упорног рада и добре сарадње са Владом Републике Српске и Савјетом министара, као и отварање општине Соколац да заинтересује потенцијалне инвеститоре.

„Велика је ствар за нашу локалну заједницу, за град Источно Сарајево и Републику Српску да се појави њемачка компанија и да уложи у првом кругу 120 милиона евра“, нагласио је Бјелица.

Он је рекао да је уродио плодом рад органа општине Соколац, који се посљедњих пет година баве питањем производње електричне енергије из обновљивих извора.

Бјелица је подсјетио да је истраживање започето 2019. показало да се на Сокоцу може поставити соларна електрана снаге до 140 мегавата, у складу са снагом система за пренос на подручју ове општине, након чега се међу више заинтересованих компанија, као најозбиљнија појавила „Енер стејт“ из Њемачке.

Бјелица каже да је захвалан Милану Зубану, који је поријеклом са Сокоца, једном од одговорних лица у овој компанији, који је излобирао да буде изабран локалитет на подручју ове општине.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске ће расписати јавни позив за изградњу соларне електране, с тим што је компанија „Енер стејт“ у предности у припреми документације.

Бјелица је изразио наду да ће „зелена енергија“ за собом повући и зелену привреду, те навео низ пројеката који би могли да буду реализовани на подручју општине Соколац.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић рекао је након сједнице да су са два тражена документа за прихватање одлуке о приступању изради зонинг плана „Соларне електране Бјелосављевићи-Кула“ стечени услови да одборници знају шта су чија права и обавезе и колико користи има општина.

Он је истакао да је сједница два пута прекинута, али да није био споран пројекат, већ само процедуре, те изразио наду да ће соларна електрана заживјети убрзо на Сокоцу.

„Влада Српске ће се укључити у својим процедурама и лицитацији за парцеле, па ћемо видјети која ће привредна друштва добити тај посао и докле ће то све да дође“, поручио је Радић.

Према његовим ријечима, слиједе припреме за израду зонинг плана, који ће се поново наћи пред одборницима локалне скупштине.

/Срна/