СОКОЛАЦ- У току израда главног пројекта Градске куће и трга (ВИДЕО)

613

Општина Соколац кренула је у реализацију пројекта изградње Градске куће са тргом и спомеником патријарха Павла, гдје ће своје мјесто наћи Музеј Гласинца и Романије, библиотека, галерија, позориште, биоскоп и спомен-соба.

Процијењена вриједност Градске куће, трга и споменика је између 6,5 и 7 милиона КМ, а рок за израду главног пројекта је три мјесеца. За њега је одобрено 350.000 КМ и то је у току.

Милован Бјелица, начелник Сокоца каже да ће овај пројекат Сокоцу, Источном Сарајеву и овом дијелу Републике Српске дати једну нову вриједност, нову, урбанију димензију, чије културне, духовне и многе друге бенефите до краја не схватају ни људи на нашем простору.

– Због тога постоје сумње и неки скептицизам, из којег се повремено јавља и отпор, што је често на нашем простору када се жели градити нешто велико и важно. Међутим ми смо постепено од обликовања идеје, припремали јавно мњење, објашњавали и појашњавали значај и важност. Грађанима смо предочили шта све укључује и обједињује Градска кућа, потом смо указивали на значај институција које постоје и које планирамо основати, попут Музеја Гласинца и Романије, а које ће своје мјесто наћи у једном таквом здању – рекао је Бјелица.

Након јавног позива и израде идејног рјешења грађанима је и визуелно представљен пројекат, како би на тај начин осјетили и разумјели његов значај.

Градске кућа гради се на на плацу који је општина купила за 230.000 марака од компаније Нтрејд. Ова компанија је 2014. године купила имовину бившег предузећа „Соколац, заједно са хотелом „Романија“, и то у стечајном поступку за 230.000 марака.

Пројекат је радио Пројектни студио Мотика из Зворника који је изабран на основу преговарачког поступка.

– Соколац очекује подршку у овом пројекту од Владе Републике Српске и не сумњамо да ње неће бити, али и од Владе Републике Србије, будући да сам већ разговарао са амбасадором у Сарајеву, његовом екселенцијом господином Александром Ђорђевићем који је показао занимање за идејно рјешење. Након завршетка главног пројекта ми ћемо се обратити свим релевантним факторима на нашим просторима, како би заједно кренули у изградњу – рекао је начелник Бјелица и истакао да Градска кућа није важна само становницима Сокоца и Романије, него и Републике Српске и Србије.

Бјелица каже да би се Градска кућа, према идејном опредјељењу архитекте Новице Мотике, градила у стилу неокласицизма, који би осликао садржај и тежину гласиначког и романијског историјског наслијеђа.

Он открива да посебно мјесто у Градској кући има Спомен соба, која ће са Војничким спомен гробљем Мали Зејтилник чинити цјелину одавања почасти и културе сјећања на борце и тековине Одбрамбено отаџбинског рата, са виртуелним водичем и модерном дигиталном презентацијиом погинулих бораца, њихових биографија, фотогафија и личних предмета.

– Када је у питању културна и историјска заоставштина народа овог краја, она треба да буде изложена и представљена свим становницима Српске али и гостима и пролазницима у једном завичајном музеју – наводи Бјелица.

– Знате гласиначка култура је чувена по својим налазима и ископинама, живот на Гласинцу према археолошким налазиштима сеже у палеолит, бронзано и жељезно доба, а ископине се налазе у музејима у Аустрији и Мађарској. Код нас је то историјско благо годинама било запостављено, а овај и ови периоди занемарени. Ми смо недавно промовисали сувенир општине са мотивима Гласиначких колица која се чувају у Бечу – каже Бјелица.

Архитекта Новица Мотика из Пројектног студија Мотика појашњава да архитектура неокласицизма (или класицизма 18.в) означава правац у архитектури који је настао средином 18. вијека, као дио неокласицистичког покрета у умјетности, а ослања се на архитектуру старе Грчке (која је актуелним археолошким открићима стекла данашњи значај), Римског царства (витрувијанске струје) и старији класицизам ренесансног покрета у Италији (понајвише паладијанизам).

– Самим садржајем Градске куће и трга у Сокоцу, као нове Српске матице, архитектура је исписала линије. Кренувши од позоришта, музеја, галерије, простора за културне манифестације, општинске администрације оправданост у смјеру неокласицизма је апсолутна, што ће овај једниствен садржај и објекат ставити у ред најпосјећенијих дестинација када угледа своју свјетлост – каже он.

Да ли ће модерна архитектура причати равномјерно и равноправно са душом објекта, те оправдано носити име Градске куће са тргом патријарха Павла, заправо су разлози зашто је архитекта приступио стилу који кроз вријеме које је прошло и које тек долази, има све већи значај.

– Соколац је источна капија Републике Српске и за преокрет у сваком погледу живота на овом простору потребан је један апстрактан садржај, а ово је управо пут који води ка томе – сматра Мотика.

Он каже да је фасада објекта у стилу неокласицизма, грандиозних димензија, симетричних облика, са доминантним колонадама које акцентују централни дио улаза у објекат, док ће унутрашњост бити уређена према најсавременијим стандардима, високоенергетски ефикасна, уз максималну уштеду трошкова.

Идејно рјешење предвиђа објекат бруто површине 3.200 м2, а корисне површине 2.650 м2, смјештен на Тргу укупне површине од 6.150 м2 са уређеним зеленим површинама, модерном расвјетом, шеталиштем и цјелокупним парковским мобилијаром.

– Када се узме у обзир бруто површину објекта и Трга долазимо до скоро 10.000 м2 површине што за Соколац представља један од капиталних пројеката за развој саме Општине – каже Мотика.Он наводи да ће Тргом доминирати споменик партијарха Павла висине осам метара, и постамент 6,50 м.

Локација на којој би био смјештен објекат је у соколачкој главној улици, Улици Цара Лазара, на платоу на којем су се некада налазили Хотел „Романија“ и бивша Полицијска станица, преко пута Споменика српских бораца и зграде данашње локалне управе, а у непосредној близини Парка бораца Романије.

/општина Соколац/