ТРНОВО-Tакмичење у ловном стрељаштву

919

У Трнову се овог викенда одржава 16. Куп Републике Српске у ловном стрељаштву на којем ће се око 50 такмичара надметати у гађању летећих мета сачмарицом и гађању непокретне мете на 100 метара карабином.
Такмичење организује Ловачки савез Републике Српске, а домаћин је Ловачко удружење „Трново“.

Предсједник Ловачког удружења „Трново“ Борко Мишовић рекао је Срни да је ово други пут да се у Трнову организује Куп у ловном стрељаштву, те да долазе учесници из цијеле Републике Српске који ће се такмичити екипно и појединачно.

Мишовић је подсјетио да је прво такмичење одржано 2013. године када је била само дисциплина гађања летећих мета, такозвани глинени голубови, а да је сада уведено и гађање ловачким карабином на 100 метара непокретне мете срндаћа.

Он је објаснио да ће се такмичење одвијати на стрелишту на којем је 1985. године било одржано Балканско првенство у гађању летећих мета.

„Тада је то било једно од најсавременијих стрелишта у бившој Југославији. У протеклом рату је уништено, а сада смо покренули питање његове санације. Нешто смо већ урадили, јер мислимо да би ово могло бити перспективно не само за нашу општину, већ и за град Источно Сарајево. Овакво стрелиште нема нико у окружењу“, истакао је Мишовић.

Ловачко удружење „Трново“ основано је 1962. године, а данас има 60 чланова. Као и другим ловачким удружењима, основни програмски циљ им је заштита и брига о дивљачи, односно спортски лов, као и изградња ловно техничких објеката.

„Са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, прије годину и по потписали смо уговор о газдовању ловиштем Трново, тако да упражњавамо и комерцијални лов на одређене врсте дивљачи“, изјавио је Мишовић.

Вршилац дужности замјеника начелника општине Трново Ненад Мишовић казао је Срни да је локална власт финансијски подржала ову, за општину, веома значајну манифестацију.

Осим Ловачког удружења, у Трнову је формиран и стрељачки клуб, а локална власт очекује да ће комерцијалним радом бити остварени и одређени приходи.