СОКОЛАЦ- Подијељено 325 сјеменских пакета

756

Општина Соколац организовала је данас бесплатну подјелу сјеменских пакета за прољетну сјетву за 325 заинтересованих породица са подручја локалне заједнице. У пољопривредном пакету се налази 25 кг кромпира и 2 кг лука.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица, истиче да је сврха донације да се подстакне становништво како би се додатно произвела већа количина хране.

У границама могућности, Општина се труди да помогне становништву, а првенствено због ситуације изазване пандемијом вируса корона, која је условила да многи суграђани остану без личног доходка. Наш циљ је да таквим породицама омогућимо бар основно да имају за прољетну сјетву. Пријавили су се произвођачи који планирају да засаде веће обрадиве површине, па је њима одобрена већа количина садног материјала. Сјеменски пакети су набављени од домаћих пољопривредних произвођача из Рогатице, а укупна вриједност донације коју је обезбиједила општина Соколац је 20 000 КМ. Очекујемо додатну подршку од УНДП-а (Развојни програм Уједињених нација), у наредних седам дана, па ћемо тако допунити овај пакет, уколико се одобри, бар за вишечлане породице. Углавном, све што се добије и обезбиједи, биће дистрибуирано локалном становништву. До сад је подијељено око 400 пољопривредних пакета, а наш циљ је да 500 породица добије овај вид помоћи. Такође, ради се и на пројекту пластеника, чије постављање слиједи након 1. маја, казао је начелник.

Момир Кезуновић из села Видрићи код Сокоца, пензионер и пољопривредник, рекао је да му ова донација много значи.

Планирам да посијем дупло више него претходних година, тако да ћу поред узгоја за личну потребу, имати и производе за пласирање. Захваљујем локалној самоуправи која често излази у сусрет соколачким пољопривредницима – додао је Кезуновић.

У претходном периоду на подручју општине Соколац подијељено је 80 пољопривредних пакета од Министарства пољоприведе, шумарства и водопривреде Републике Српске у оквиру ванредне мјере подршке пољопривредној производњи малих пољопривредних газдинстава, као и 11 пакета од Аграрног фонда града Источно Сарајево за породице погинулих бораца, социјалне категорије и незапослене.

/Инфо центар Соколац/