СОКОЛАЦ- Потписан уговор за извођење радова на подкомпоненти III „Пројекта снабдјевања водом и пројекат канализације

984

Потписивањем  Уговора са извођачем радова на компоненти III „Пројекта снабдјевања водом и пројкат канализације у општини Соколац“ улази се у нову фазу реализације рјешавања водоснабдјевања и канализације на подручју Сокоца.

Уговор у вриједности од 1.264.250 конвертибилних марака потписали су начелник општине Соколац Милован Бјелица и Драган Сарић власник фирме „Хигра“д.о.о из Бијељине која је била задужена за радове и на претходној компоненти овог пројекта. Трећа фаза или компонента односи се на прикупљање отпадних вода , тј. биће рађен главни колектор у Подроманији који ће водити даље преко соколачког насеља Мајдани до Решетнице у дужини од 14 километара.

Начелник општине Соколац Милована Бјелице, није крио задовољство што је на тендеру као најповољнији извођач радова прошла фирма „Хигра“ из Бјељине, јер је одлично и квалитетно урадила посао у претходној компоненти пројекта.

– Веома смо задовољни оним што је до сада урађено у сарадњи са радницима компаније „Хигра“ из Бјељине, који су испоштовали уговор и рокове у претходној компоненти, када је рађен канализациони вод од Расоваче, Надића до Казана, и када је у питању вововод од Подроманије до Куле. Ова фирма је уједно и најповољнији извођач радова, а искуство нам говори да је и најбоља, рекао је Бјелица.

Он је додао да компонента III овог пројекта подразумјева велики посао у склопу које ће бити урађена канализациона мрежа Подроманија – Бјелосављевићи, те да су средства од 1.246.250 КМ обезбијеђена кредитним аранжманом Европске развојне банке у коме је општина Соколац имала на располагању 6.000.000 КМ од којих су три милиона кредитно задужење, 2.110.000 КМ су грант средства, а 900.000 КМ је учешће локалне заједнице.

Бјелица је напоменуо да су у склопу компоненти I и II „Пројекта снабдјевања водом и пројекат канализације у општини Соколац“ постојале значајне уштеде средстава која су преусмјерена за изградњу водовода од соколачког насеља Брезијака до Куле, тачније око 700.000 конвертибилних марака.

– То се односи на дио пројекта који радимо у сарадњи са општином Рогатица, његовом реализацијом биће рјешено питање водоснабдјевања за хиљаду домаћинстава у селима која се налазе на рубу ове двије општине. Када је овај пројекат у питању имали смо снажну подршку Савјета министара БиХ, Владе ФБИХ , ИФАД-а, као и утицајних људи са подручја нашег простора. Посебно морам нагласити подршку господина Мирка Шаровића и госпође Семихе Боровац без чије помоћи би било много теже. Без уштеде на првој и другој компненти не бисмо могли ући у овај пројекат, јер општина Соколац није имала посебне изворе средстава за ово питање, истакао ј е Бјелица.

Власник и директор фирме „Хигра“д.о.о. Бијељина Драган Сарић, рекао је да ће у реализацију треће компоненте и извођење радова у насељу Подроманија кренути чим временски услови буду дозвољавали, а да је планирани рок за завршетак радова по уговору 12 мјесеци.

– Према неким нашим процјенама до јесени идуће године реализација ове компоненте биће готова. Пројекат нам је познат, ради се о прикупљању отпадних вода у Подроманији, тачније ради се главни колектор од Подроманије, преко Мајдана до Решетнице гдје ће бити пумпна станица која ће привремено да пропумпава воду у Решетницу, а у некој коначној фази ту ће бити постројење за пречишћавање отпадних вода, које ће преусмјеравати правац пумпања, тачније неће ићи у Решетницу , него у постројење. Мислим, да као и у претходној компоненти ни у овој неће бити нерјешивих проблема, истакао је Сарић.

„Пројекат снабдјевања водом и пројекат канализације у општини Соколац“ реализује се у сарадњи са тимом за управљање пројектима при Мисинтарству финансија у Влади Репблике Српске, а на подручју Сокоца радови трају шест година.