СОКОЛАЦ- Развојна банка Савјета Европе одобрила средства за изградњу 64 стамбене јединице

1409

Начелник општине Соколац Милован Бјелица јуче и данас у Неуму присуствује тематској сједници „Затварање колективних центара у Босни и Херцеговини“. Сједници поред осталих присуствују и директор Развојне банке Савјета Европе Стефан Селен, министарка за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац и посланик у Представничком дому БиХ Борислав Бојић.

Како је информисан начелник Бјелица, Развојна банка Савјета Европе одобрила је општини Соколац средства за реализацију пројекта „Затварање колективних центара и алтернативног смјештаја – CEB II, према коме је предвиђена изградња 64 стамбене јединице.

Договорено је, између осталог, да општину Соколац ускоро посјете директор Равојне банке Савјета Европе Стефан Селен и пројект менаџер Јасмина Глишовић.

Вриједност пројекта је 2,2 милиона КМ. Општина Соколац је обезбиједила пројектну документацију, земљиште, дозволе и све остало што ће повећати вриједност пројекта за 20-30%.

„У двије зграде са 64 стамбене јединице уселиће се станари који данас живе у крајње нехуманим условима. Овим пројектом биће реализован дугогодишњи стратешки  циљ – затварање колективних центара. Крупно социјално питање грађана који живе у колективним центрима не бисмо успјели ријешити без заједничке активности свих нивоа власти (Општине Соколац, Владе РС, Савјета министара БиХ, Развојне банке Савјета Европе као и UNCHR-a)“, истакао је раније начелник општине Соколац Милован Бјелица.

У рад тематске сједнице која се завршава сутра, укључени су сви нивои законодавне и извршне власти у РС, ФБиХ, БиХ. Организацију и одржавање сједнице су помогли OSCE и UNHCR.