Жене издржљивије од мушкараца

1527

Жене су издржљивије од мушкараца – мушкарци су физички јачи, али су женски мишићи издржљивији, показују научна истраживања.
Студија која је објављена у научном часопису „Примијењена психологија, исхрана и метаболизам“ /Апплиед Physiology, Нутритион анд Метаболисм/ показује да су жене мање исцрпљене након природних динамичних мишићних вјежби него мушкарци сличне доби и способности.

„Већ неко вријеме знамо да се жене спорије умарају него мушкарци током изометријских испитивања мишића – статичних вјежби у којима се зглобови не помјерају, попут држања тегова“, истиче аутор студије Брајан Далтон.

Научници су провјерили ово сазнање током динамичнијих и практичних свакодневних покрета и дошли до одговора – жене увјерљиво надмашују мушкарце.

Током студије, актери су под сензором помјерали ноге што су брже могли 200 пута. Потом се мјерила брзина, снага и сила њихових покрета и активности мишића.

„Открили смо да се у почетку мушкарци помјерају брже и снажније, али и да се умарају много брже него жене“, наводи Далтон.

Иако су проучавали само једну групу мишића, научници вјерују да би до сличних сазнања дошли и са другим мишићима.

Ако се икада буде одржавао ултрамаратон, жене ће доминирати, наводе научници