СОКОЛАЦ- Сутра слава Пећке патријаршије: И овогодишњи домаћин славе општина Соколац и начелник Милован Бјелица

1081

У Пећкој патријаршији сутра ће бити Служена света архијерејска литургија поводом обиљежавања ктиторске славе манастира, празника Светог Арсенија Сремца, другог архиепископа српског.

И овогодишњи домаћин славе Пећке патријаршије биће општина Соколац и њен начелник Милован Бјелица.

Свети Арсеније Сремац био је други архиепископ српски, од 1233. до 1263. године. За архиепископа је изабран вољом свог претходника Светог Саве, који се 1233. повукао са трона пред други полазак за Јерусалим. У вријеме његове управе 1253. године сједиште архиепископије пребачено је из манастира Жиче у манастир Пећка патријаршија.

 

ПЕЋКА ПАТРИЈАРШИЈА ЈЕ ОКОСНИЦА СРПСКОГ ПРАВОСЛАВЉА

Према ријечима Бјелице ово је велика част како за њега и његову породицу, тако и за општину Соколац , њено свештенство и народ.

 Пећка патријаршија је окосница српског православља, велико је задовољство што ћу представљати свој народ са Романије, који са уважавањем и поштовањем гледа на Косово и Метохију и православне светиње. На овај начин исказујемо и своје разумјевање и солидарност према српском становништву са Косова и Метохије, који имају много тога заједничког са нама из Републике Српске, рекао је Бјелица.

Током дводневног боравка на Косову и Метохији, поред посјете Пећкој патријаршији начелник Бјелица планира да обиђе и друге православне светиње на овом подручју.

 

/opstinasokolac.net/