БАЛКАН ПРИОРИТЕТ БРИСЕЛА

1275

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини изјавила је да је Балкан један од приоритета Уније.
Могеринијева је на отварању конференције амбасадора ЕУ истакла да су на Балкану ове године тензије забрињавајуће расле, али да су партнери у региону увијек успијевали да потврде жељу и способност да напредују на путу ка Унији јер то „тражи њихово становништво“.

Она је навела да им је Унија помагала на том путу, али да је то била њихова заслуга јер млади то траже од својих лидера.

„Можда ће бити тешко, можда ће бити изазов, можда ће бити болно са времена на вријеме радити на помирењу и добросусједским односима, али ако на крају дана то људи траже од вас, то морате да обезбиједите. Ми смо ту да омогућимо да то обезбиједе“, рекла је Могеринијева.

Она је навела да Балкан није двориште Европе, већ сама Европа, те је истакла да се наљути сваки пут када се „пријатељима Уније на Балкану“ каже да су „на путу ка Европи“.

Могериније је подсјетила да ће ускоро састати са предсједником Србије Александром Вучићем и предсједником самопроглашеног Хашимом Тачијем како би био настављен дијалог Београда и Приштине.

„Треба да поставимо као наш циљ до краја овог мандата да видимо значајне кораке за сваког балканског партнера на путу ка ЕУ“, рекла је Могеринијева.

Она је навела да слиједи још посла, како унутар тако и изван ЕУ, али да сматра да је то реалан и амбициозан, али могућ и потребан циљ у наредним годинама.