ОПОЗВАН ДОНАЛД ТРАМП

902

Представнички дом америчког Конгреса гласао је за опозив Доналда Трампа и он је тиме постао трећи амерички предсједник у 245 година дугој историји САД који ће се суочити са суђењем у Сенату и потенцијалном смјеном са те функције.

Демократе су у Представничком дому поновиле формалне оптужбе против Трампа и саопштили су да је утврђен приједлог опозива предсједника по два основа: злоупотреба положаја (тиме што је наводно тражио мијешање Украјине у изборе 2020.године у САД) и опструкција Конгреса (јер је игнорисао захтјеве конгресних одбора да запослени у његовој администрацији свједоче у истрази или предају документа потребна у те сврхе).

За опозив по првој тачки гласало је 230 представника (14 више него што је потребно за импичмент), против је било њих 193, а седморо се уздржало. За Трампов опозив по другој тачки гласао је 226 представника, против је било њих 179, док се 24 уздржало од гласања.

– Прва тачка терети предсједника за злоупотребу положаја јер је уцјењивао председника савезничке земље исплатом војне помоћи која јој је била очајнички потребна – рекао је у завршној ријечи председавајући Одбора за обавјештајне послове Адам Шиф и казао да је ситуација са Украјином важна и због тога што је у питању америчка национална безбједност.

Цјелодневна дебата

Дебата у Председничком дому почела је у сриједу у подне по локалном времену, а представници у Конгресу састали су се три сата раније да би гласали о правилима по којима ће се она одвијати.

Дебата је отворена обраћањем предсједавајућег Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси, и требало је да потраје шест сати, са временом подједнако подјељеним демократама и републиканцима, али се расправа одужила и неколико сати након тога.

Републиканска мањина на самом почетку је предложила да се сједница одложи, а пошто то није усвојено, предложили су резолуцију у којој су констатовали да демократе крше правила Представничког дома, али ни тај приједлог није усвојен, преноси „Глас Америке“.

Током дебатедемократе су Трампа називале „пријетњом по демократију“, док су републиканци на то узвраћали да је покретање процеса против Трампа засновано на спекулацијама и да је у питању „партијски пуч“.

Међу двоје демократа који су гласали против опозива је и Џеф ван Дру из Њу Џерсија, за кога се очекује да и формално пређе у редове Републиканске странке, што је и он сам потврдио, наводећи да ће своју одлуку ускоро објавити. Због одлуке да овако гласа, шесторо чланова његовог тима дало је отказ.

Трампови твитови

Доналд Трамп је још и прије него што је дебата почела пратио дешавања у Представничком дому, а на Твитеру је коментарисао њен ток, постујући више од 45 пута, не штедећи пред крај ни велика слова и знакове узвика.

Гласање о његовом опозиву дошло је на ред отприлике у исто вријеме када је Трамп требало да говори на великом митингу у Мичигену, у оквиру своје кампање за реизбор. Отварајући митинг у Мичигену, потпредсједник Мајк Пенс је навео да су „Ненси Пелоси и демократе рекле шта су имале, али да ће Сенат своју ријеч имати у јануару.

Шта је сљедећи корак?

Током дебате иза кулиса су се могле чути и спекулације да би Представнички дом могао да отеже са слањем документације о опозиву Сенату након што гласање буде окончано. Прописи су ту донекле нејасни и није прецизирано да ли процес у Сенату почиње оног тренутка када представници изгласају опозив или они морају и формално да “доставе” документацију Сенату, пише британски БиБиСи.

Ова чињеница није занемарљива, јер су се појавиле и спекулације да би Ненси Пелоси могла ту документацију да задржи код себе све док не буде сигурна да ће Сенат спровести поштено суђење или ће одобрити даљу истрагу Трампа. Иако то не дјелује извјесно, демократа Стени Хојер навео је пред почетак дебате да “неки мисле да је то добра идеја” и да је “потребно да се о томе разговара”.Суђење у Сенату, које се очекује у јануару, по свему судећи ће бити потпуно другачија прича, с обзиром на то да то тијело контролишу републиканци, а за осуду и смјену предсједника неопходна је двотрећинска већина. Стога је прилично извјесно да ће Трамп остати предсједник.

 

/Глас Америке/