РАСТ ТЕМПЕРАТУРЕ НА КОПНУ ДОНОСИ СУШЕ И ПОЖАРЕ

1068

Температура ваздуха изнад копна порасла је за 1,5 степени Целзијусових од прединдустриског доба, што је двоструко више од просјечног глобалног раста који обухвата и океане, саопштио је данас Међудржавни панел о климатским промјенама /ИПЦЦ/.
У извјештају овог панела УН наводи се да научници упозоравају да се свијет суочава са високим ризиком од суша, шумских пожара, топљења пермафроста и нестабилног санбдијевања храном.

„Према пројекцијама, ризици ће постати све озбиљнији са растом температуре“, пише у извјештају, пренијела је агенција ДПА.

Пољопривреда, шумарство и остали видови искориштавања земљишта тренутно имају удио од 23 одсто у количини гасова који дорпиносе ефекту стаклене баште које емитује човјечанство, додају стручњаци.

ИПЦЦ се залаже за глобални заокрет према већем конзумирању биљне хране, а мањем конзумирању меса, уз напомену да би то могло да умањи емисије штетних гасова и ослободи земљиште за одрживије видове употребе.

Панел је позвао да се уложе напори да се елиминишу губици и отпад од јестиве хране, за које се процјењује да доприносе са осам одсто укпуној количини штетених гасова које емитује човјечанство.

ИПЦЦ, поред тога, наводи да локални фармери, заједнице и домородачке групе треба да буду више укључени у одрживо управљање својом земљом, укључујући методе употребе органских материја у повећању концентрације угљеника у земљишту.