СЛОВАЧКА: ЖЕНА ПРВИ ПУТ НА ЧЕЛУ ДРЖАВЕ?

1256

Словачка би могла први пут да добије жену на мјесту предсједника Зузану Чапутову /45/ из странке Напредна Словачка, иначе активисту за заштиту животне средине и либерала.
Чапутова је, према анкетама, фаворит пред скоре изборе 30. марта и добија далеко више гласова од најјачег ривала секретара ЕУ за енергетику Мароша Шефчовича.

Иако Чапутову подржава 52,9 посто гласача, а Шефчовича 16,7 одсто према посљедњем испитивању јавног мњења, избори ће, процјењују политички аналитичари, ићи у други круг, јер нико неће успјети да добије више од 50 одсто на првом гласању.

Изборни слоган Чапутове гласи: „Боримо се против зла!“. Она је била стални демонстрант након убиства истраживачког новинара Јана Куцијака и његове вјеренице 2018. године.

То убиство и истрага о наводним везама словачких политичара и италијанске мафије изазвали су велику кризу у земљи, забринутост за слободу медија и страх од корупције.

Талас огорчења довео је до оставке премијера Роберта Фице.

Политика Чапутове је пријемчива за бираче који нису задовољни садашњим политичким елитама ни у власти ни у опозицији, сматрају политички аналитичари.

Она заговара право на абортус и обећава већа права за истополне парове, али то би јој могло смањити популарност у /конзервативној/ Словачкој.

НЈен ривал Марош Шефчович има подршку владајуће странке Смјер-СД, што би га могло дисквалификовати у очима оних којима та странка више није прихватљива.

Многи Словаци, међутим, сматрају да Шефчович, који је и потпредсједник Европске комисије од 2014, не познаје добро унутрашњу политику земље.

Шефчович је у почетку водио у анкетама, док је Чапутова, слабо позната у широј јавности, избила у први план тек након повлачења научника Роберта Мистрика, који је подржао њену кандидатуру, наводе аналитички портали.

Словачки предсједник има симболичну улогу, ратификује међународне споразуме и именује највише судије, укључујући предсједника Врховног суда.

Он је и главни командант оружаних снага и има право вета у тој области.