У 2019. ПРИЈЕТЕ ЕБОЛА, ДЕНГА, ЗАГАЂЕНИ ВАЗДУХ, ХРОНИЧНЕ БОЛЕСТИ…

1277

Свјетска здравствена организација /СЗО/ објавила је попис највећих пријетњи по људско здравље у 2019. години, а на врху списка је ебола.
У врху болести које пријете је и денга грозница, чијим се вирусом годишње зарази око 390 милиона људи.

Осим тога, загађени ваздух је реална опасност по људе у 2019. години. СЗО наводи да девет од десет људи свакодневно удише загађени ваздух, те да седам милиона годишње умре од посљедица загађења.

Људима пријете и хроничне незаразне болести попут рака, срчаних болести и дијабетеса, које су узрок 70 одсто смрти у свијету.

Од укупно 41 милиона људи који умру годишње од незаразних болести, 15 милиона страда у младој доби.

СЗО наводи да су узроци смрти често конзумирање дуванских производа и алкохола, нездрава храна и мањак физичке активности, те загађење.

Као посебну опасност, СЗО наводи противнике вакцинације, због којих се враћају болести готово истријебљене у прошлости.

Тако су се вратиле мале богиње, чија је појава на глобалном нивоу повећана за 30 одсто, иако је вакцина против њих од 1963. године у оптицају.

Епидемија малих богиња у Европи у 2018. години захватила је 41.000 људи, док је тај број у 2016. био 5.000.

Одбијање вакцинације, иако су вакцине доступне свима, представља пријетњу сваком досадашњем напретку у спречавању болести које се могу зауставити на тај начин.

У неким земљама болести су биле готово искоријењене, а сада су се поново појавиле, упозорава СЗО, уз напомену да је вакцинација финансијски најисплативији начин за избјегавање одређених болести.

Вакцине спречавају два до три милиона смрти годишње, а могло би бити спасено још 1,5 милиона живота када би се степен вакцинације повећао.

СЗО процјењује да ће се свијет сусрести са још једном пандемијом грипе, али није могуће одредити када ће се то догодити и колико ће бити тешка.