ВАКЦИНА ОВЕ ГОДИНЕ ПРЕД РЕГУЛАТОРНИМ АГЕНЦИЈАМА?

740

Експериментална вакцина против ковида 19 на чијем развоју раде Универзитет у Оксфорду и компанија „Астразанека“ могла би се наћи пред регулаторним агенцијама ове године уколико научници прикупе довољно података, изјавио је данас директор Оксфордове групације за вакцину Ендрју Полард.

„Могуће је, уколико случајеви буду убрзано расли приликом клиничких испитивања, да ћемо имати податке за регулаторне агенције ове године, а потом бисмо могли кренути у процес који би они покренули за пуну процјену информација“, нагласио је Полард.

Вакцина на којој ради Оксфорд показала је обећавајуће резултате у првим испитивањима на људима када је ријеч о одговору имуног система.

Пробе су доспјеле у жижу јавности почетком седмице, када је лист „Фајненшел тајмс“ писао да администрација америчког предсједника Доналда Трампа разматра брз развој вакцине за употребу у САД пред одржавање предсједничких избора 3. новембра.

Лист је навео да би, према једној од разматраних могућности, америчка Агенција за храну и лијекове /ФДА/ дала „хитно овлаштење за употребу“ потенцијалне вакцине.

Полард је упозорио да је процес проласка кроз хитно овлаштење за употребу добро установљен, али да и даље обухвата „пажљиву обраду података и доказа да вакцина заиста функционише“.

/Срна/