ЗАХАРОВА: ГРАЂАНСКИ СУКОБ МОГУЋ У ЧИТАВОЈ ЗЕМЉИ

1341

Москва је забринута због могућности да грађански сукоб захвати читаву Украјину послије проглашавања ратног стања, рекла је данас портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова на конференцији за новинаре.
„Украјинска војска добила је ексклузивна овлаштења, укључујући вансудску употребу силе, што представља озбиљну опасност, пошто грађански сукоб може да захвати читаву земљу“, рекла је Захарова.

Она је додала да закон о ратном стању предвиђа ограничавање основних људских права и слобода, укључујући слободу говора, окупљања и кретања, пренио је ТАСС.

„Власти у Кијеву сада могу да заплијене од народа шта год желе, од приватне имовине до личних докумената“, нагласила је Захарова.

Ратно стање у Украјини уведено је 26. новембра, када је Врховна Рада потврдила одлуку предсједника Петра Порошенка.

Као изговор послужио је инцидент у Керчком мореузу који се догодио дан раније, када су три украјинска брода нелегално прешла руску границу и покушала да обаве нелегалне акције у руским водама.

Бродови су заплијењени, а чланови посада ухапшени. Против њих је покренут кривични поступак и сви су у међувремену пребачени у Москву.

 

/Срна/