ТРНОВО- Отворена Улица Прве гардијске моторизоване бригаде ГШ ВРС

458

У Трнову је свечано отворена Улица Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске.

Отварању улице присуствовали су предсједник Удружења гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске Предраг Аћимовић, потпредсједник овог Удружења Миодраг Станић, представници локалне власти и грађани.

Предсједник Удружења гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске Предраг Аћимовић истакао је да му је задовољство што је у Трнову, заједно са представницима локалне власти, отворио улицу која носи назив по овој храброј бригади.

“Треба напомунти да се ових дана навршава 28 година од ослобођења Трнова, када је гарда Војске Републике Српске заједничким снагама са јединицама Сарајевско-романијског и Херцеговачког корпуса вратила слободу становницима општине Трново и ослободила путну комуникацију Фоча-Сарајево”, рекао је Аћимовић.

Потпредсједник Удружења Миодраг Станић рекао је да је општина Трново прва локална заједница у Републици Српској која је једној од улица дала назив Улица Прве гардијске моторизоване бригаде.

Предсједник Скупштине општине Трново Синиша Голијанин нагласио је да је за општину велика част што је прво мјесто у Српској које ће имати улицу са називом Прве гардијске моторизоване бригаде.

“То је најмање што можемо урадити за младиће који су са својих 18 година долазили из разних крајева Републике Српске и борили се за наше Трново, као да је њихово рођено огњиште”, рекао је Голијанин.

Шеф клуба одборника Социјалистичке партије Мирослав Бјелица у Скупштини општине Трново изразио је задовољство што је скупштинска већина допринијела да једна од улица у Трнову понесе назив бригаде која је имала велики допринос у стварању Републике Српске.

Документарни филм “Синови Српске”, који говори о Првој гардијској моторизованој бригади Главног штаба Војске Републике Српске, о њеном ратном путу и доприносу у стварању Републике Српске, приказан је увече у Центру за културу Трново.

У Центру за културу, поводом Петровдана, крсне славе и Дана општине Трново, постављена је и изложба слика о Трнову и трновском страдању у Одбрамбено – отаџбинском рату.