ТРНОВО- Служен парастос и положени вијенци на Рогоју

527

На Рогоју код Трнова јуче је служен парастос и положени су вијенци за 69 српских војника из различитих дијелова Републике Српске који су страдали на овом дијелу Српске прије 31 годину.

Вијенце су положили изасланиик предсједника Републике Српске Урош Бјелица, изасланик српксог члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, те начелници општина Трново Драгомир Гаговић и Калиновик Радомир Сладоје.

Вијенце су положили и представници Црвеног крста Републике Српске, као и борачких организација општина Билећа, Фоча, Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Синиша Ђорем, чији је отац убијен на Рогоју, изразио је незадовољством радом правосуђа, које до данас није процесуирало убице његовог оца, упркос томе што је познато ко је то учинио.

„Мој отац је прво рањен минобацачем, а након пола сата су га поново гађали и убили“, рекао је Ђорем.

Он је захвалио руководству Републике Српске на бризи за породице погинулих бораца.

„Власт у Републици Срспкој брине о дјеци погинулих бораца. Ја сам запослен и захвалан сам јер ми је омогућено да нормално живим“, рекао је Ђорем.

Спомен-обиљежје Рогој подигнуто је за 69 борца Војске Републике Српске из Трнова, Калиновика, Гацка, Билеће, Фоче, Невесиња и Пала који су страдали бранећи становнике Трнова.

Јединице Војске Републике Српске су 12. јула 1993. године ослободиле Трново, гдје су затекле само згаришта и рушевине, јер је 98 српских села уништено, као и сви привредни објекти. Око 80 одсто стамбеног и привредног фонда било је порушено.

Сјећање на дане страдања српског становништва на подручју Трнова организује општинска Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, у сарадњи са локалном заједницом.

/Срна/