РОБОТИ УМЈЕСТО РОДИТЕЉА

1501

Роботи замјењују родитеље у Кини – мали андроид „иПал“ има свијест осмогодишњака, кошта 1.400 долара, говори два језика, даје лекције из математике, прича вицеве и комуницира са дјецом путем екрана таблета на својим прсима.
Кинески инжињери пројектовали су уређај који се понаша као осмогодишње дијете, а задатак му је да „скине терет“ са леђа запослених кинеских родитеља.

Овај човјеколики робот висок је као петогодишње дијете, креће се и плеше на точковима, а очи му препознају укућане помоћу технологије за препознавање лица.

Робот нуди помоћ у образовању и друштво усамљеној дјеци, као и мало мира одраслима, који могу даљински да причају са дјецом и да их посматрају путем „иПаловог“ екрана.

Апликација на смартфону директно повезује родитеље са малим роботом.

Овај кинески робот само је једна од бројних нових технологија представљених на азијском Сајму потрошачке електронике у Шангају – наводе научни портали.

Намјера је да робот прави друштво дјеци – наводе из комапније „АватарМајнд Робот Технолоџи“ из источног кинеског града Нањинга.

Иако би „иПал“ могао понудити бољи увид у будућност васпитања дјеце, он, истовремено, поставља озбиљна питања о посљедицама кориштења робота у тој области.

Ноел Шарки, професор емеритус роботике и вјештачке интелигенције на универзитету у Шефилду упозорава да постоје значајне опасности ако роботи одгајају дјецу.

„Они немају осјетљивост ни разумијевање потребно за васпитавање дјеце. Робот не може замијенити васпитача – он је само друштвени робот“ – закључује Шарки.