СОКОЛАЦ- Приоритет рехабилитација пута Власеница – Соколац

384

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић рекао је да на Романији, која је стратешки битна, треба направити туристичку дестинацију и привредно је подићи, али приоритет у плану инвестиција за ову годину треба бити рехабилитација пута од Власенице према Сокоцу.

Ћорић је на Сокоцу рекао да ће приоритет бити и пројектовање треће траке пута преко Романије, о чему се пуно прича, али је мало тога урађено.

Према његовим ријечима, сама потреба будућих планираних инвестиција на Равној Романији налаже да се крене са изградњом треће траке на свим успонима од Зворника до Пала и Источног Сарајева, чиме ће бити убрзана и привредна активност.

Он је истакао да то није везано само за општину Соколац, јер се шире подручје ослања на ту саобраћајну инфраструктуру, а везаће се и за туристичке пројекте о којима је данас разговарано са представницима ове општине и Олимпијског центра „Јахорина“.

Ћорић је нагласио да је локална управа на Сокоцу препознала Олимпијски центар као некога ко може идеју о развоју туризма изнијети до краја, а ресорно министарство и Владу Српске као партнере у реализацији идеје о развоју туризма.

Олимпијски центар ће припремити студију о сарадњи са општином Соколац да тај пројекат не би био пропуштена шанса или промашена инвестиција, већ пројекат који ће оживити Романију – рекао је Ћорић новинарима.

Он је нагласио да има значајних ствари које су до сада урађене на Романији по питању туристичких капацитета, али све то треба заокружити и направити туристичку дестинацију која ће имати циљну категорију људи која ће ту долазити.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да ће локална управа упутити писмо намјере Олимпијском центру „Јахорина“ о сарадњи, посебно када је ријеч о локалитету на Равној Романији, гдје је планирана изградња одмаралишта у етно-стилу „Соколов град“.

Треба да видимо како можемо успоставити сарадњу и укључити простор у систем Олимпијског центра, на коме је много урађено у протеклих четири-пет година – истакао је Бјелица

Он је изразио наду да ће са ширењем Олимпијског центра, уз Игришта и Андрићград, бити обухваћен и веома интересантан простор на Равној Романији, за који је ријешена сва потребна инфраструктура, те усвојени локацијски услови и урађена идејна рјешења.

Бјелица је рекао да је постигнут начелан договор о сарадњи са Олимпијским центром, са којим ова локална заједница већ неколико година има добру сарадњу кроз организован одлазак дјеце на скијање на Јахорини.

Он је изјавио да је са Ћорићем разговарао и о рехабилитацији постојећег пута од Власенице до Љубогоште, о пројектовању треће траке преко Романије, као и о функционисању „Вија ферате“ на Романији и Аеро-клуба „Соко“.

Директор Олимпијског центра „Јахорина“ Дејан Љевнаић рекао је новинарима да је туризам највећи покретач привреде и да ту треба приступити веома озбиљно, те урадити добар пројекат и придржавати се плана.

Увијек треба истицати да имамо прелепу природу. Људи су у вријеме короне схватили колико је важно бити близак са природом. Имамо прелепу и здраву храну и одличне људе који су добри домаћини – изјавио је Љевнаић, додајући да све то треба ставити у први план и добро управљати.

Према његовим ријечима, највише бенефита имаће општина Соколац, као што има и Олимпијски центар на који се надовезује око 4.000 запослених.

Он је додао да од рада Олимпијског центра зависи сваки хотелијер, угоститељ, ски-школа, ски-рента, јер је њиховим инвестицијама покренута изградња и гради се више од 300.000 метара квадратних и само у тој инвестицији је 1,5 милијарду КМ.

Састанку је присустовао и предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра „Јахорина“ Недељко Елек.

(Новости)