ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Више новца регионалном удружењу обољелих од мултипле склерозе

400

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић данас је са представницима Удружења обољелих од мултипле склерозе Сарајевско-романијске регије посјетио канцеларију Удружења у новој спортској дворани коју је уступила Општинска управа.

Катић је новинарима рекао да је повод посјете жеља да се скрене пажња на обољеле од мултипле склерозе и пружи подршка овом удружењу Сарајевско-романијске регије.

„Желимо да дамо значај овим људима и укажемо на тешко стање у којем се налазе обољели. Желимо да им дамо подршку и поручимо да су они саставни дио овога друштва и дио наше општине, те да нема потребе да се склањају у страну зато што имају нека обољења“, поручио је Катић.

Он је нагласио да је Општинска управа одлучила да овом удружењу додијели канцеларију у новој спортској дворани на Тргу Србија како би се чланови могли редовно састајати и одакле би кретали са својим активностима.

„Као локална самоуправа сносићемо све трошкове ове канцеларије, а повећаћемо и новчано издвајање за Удружење“, рекао је Катић.

Предсједник Удружења обољелих од мултипле склерозе Сарајевско-романијске регије Наташа Томић захвалила је општини Источно Ново Сарајево и начелнику Катићу за додијељену канцеларију и сву помоћ коју пружају у раду овог удружења, које покрива комплетну регију са Фочом, Рогатицом и Вишеградом.

„Помоћ и подршку смо тражили од 14 локалних заједница које покривамо, али нам је једино у сусрет изашла општина Источно Ново Сарајево и на томе смо им неизмјерно захвални. Посебно што су нас изненадили на Свјетски дан обољелих од мултипле склерозе. Коначно смо осјетили тренутак да нисмо сами и да је неко ту уз нас и за нас“, нагласила је Томићева.

Према њеним ријечима, Канцеларија је најбитнија у раду овог удружења јер је то мјесто гдје се чланови могу окупити и разговарати о проблемима, а уједно и мјесто гдје и нови чланови могу да се обрате за помоћ.

„Сада ћемо имати могућност да о сваком нашем члану направимо социјалне картоне, са свим подацима и проблемима. Све ће то бити архивирано и у догледно вријеме ћемо знати тачан број чланова“, рекла је Томићева.

Удружење обољелих од мултипле склерозе Сарајевско-романијске регије основано је 2006. године и тренутно броји 140 чланова.

Свјетски дан мултипле склерозе – 30. мај обиљежава се широм свијета да би се помогло у рјешавању глобалног проблема обољелих правовременим почетком лијечења одмах након дијагностиковања болести јер се раним лијечењем остварују најбољи резултати за пацијенте.

Циљ обиљежавања Свјетског дана мултипле склерозе је повезивање људи, група и организација у покрет на међународном нивоу који, учествовањем у догађајима и активностима, подиже свијест о мултиплој склерози као глобалном проблему.

/Срна/