ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О ТЕМАМА ПРЕДСТОЈЕЋЕГ ЈАВНОГ ПОЗИВА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА

711

У просторијама Градске управе Источно Сарајево данас је одржана јавна расправа о oдабиру приоритетних области јавног позива који ће, у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (RеLОаD2) који финансира Европска унија (ЕU), а имплементира Развојни програм Уједињених нација (UNDP), бити расписан у првој половини марта.

Организације цивилног друштва (невладине организације), путем овог јавног позива, добиће прилику да конкуришу за  значајну финансијску подршку пројектима који би требало да у наредном периоду буду реализовани на подручју града Источно Сарајево.

Представници УНДП-а и Одјељења за привреду и друштвене дјелатности града Источно Сарајево информисали су данас учеснике о RеLОаD2 пројекту, као и предложеним областима предстојећег Јавног позива, након чега су представници организација цивилног друштва постављали питања о свим недоумицама које су имали у вези Јавног позива, те изнијели приједлоге за конкретне теме које би могле да буду уврштене у предстојећи овај позив.

Теме које су данас предложене биле су усмјерене на младе, односно, на развој здравих стилова живота, културе,  побољшање квалитета живота дјеце са потешкоћама у развоју. Било је ријечи о очувању нематеријалне културне баштине, афирмацији аматерског спорта, те очувању менталог и физичког здравља становништва у периоду пандемије, али и бризи о особама у трећој животној доби, женама и трудницама.

Јавни позив би, према ријечима имплементатора пројекта, требало да буде расписан у првој половини марта ове године.

У току трајања  јавног позива,  биће организовани тренинзи за представнике ОЦД/НВО, a биће пружена и додатна помоћ ментора.

Предложене теме за будуће пројекте можете погледати ОВДЈЕ:

Сви заинтересовани представници организација цивилног друштва могу своје приједлоге за теме будућих пројеката да пошаљу до 28. фебруара на адресе: privreda@gradistocnosarajevo.net или ljiljana.lizdek@gradistocnosarajevo.net .

Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану 2(ReLOaD2), наставак је иницијатива подржаних од стране Европске уније, односно, друга фаза пројекта – Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану(“ReLOaD2”, 2017-2020).

Ријеч је о пројекту који има за циљ јачање партнерства између локалних самоуправа и цвилног друштва,  учешће младих у друштвеним дјелатностима, бављењу омладинском политиком, као и ширење модела транспарентног финансирања цивилног друштва из буџета локалних самоуправа.