БРАТСКИ ГРАД НОВИ САД ДАНАС ПРОСЛАВЉА ДАН ГРАДА

250

Свим грађанима Новог Сада Градска управа Источно Сарајево честита 1. фебруар – ДАН ГРАДА!

Град Нови Сад, познат као „Српска Атина“ и престоница младих и културе, обиљежава данас 1. фебруар – дан када је  1748. године овај град проглашен слободним краљевским градом и када је царица Марија Терезија потписала „Повељу слободног краљевског града“.

Нови Сад је том повељом стекао аутономију високог степена у оквиру тадашње Хабсбуршке монархије.

Указом аустријске царице Марије Терезије, Рацка Варош /Српски Град/ добила је 1. фебруара 1748. године назив Неопланта и статус слободног краљевског града. Срби су га назвали Нови Сад, а град је, захваљујући привилегијама и економским повластицама, убрзо постао најразвијенији у Војводини.

Од 1998. године 1. фебруар се и званично обиљежава као Дан града, а грађанима заслужним за допринос и промоцију слободарских вриједности које су препознате као најзначајније обиљежје града и његових становника додјељује се престижна Фебруарска награда.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић потписали су у септембру 2021. године у Новом Саду Споразум о сарадњи ова два града.

Споразум подразумијева, прије свега институционалну сарадњу, заједничке наступе у реализацији међународних и прекограничних пројеката. Сарадњу је могуће остваривати и у областима привреде, пољопривреде, туризма, спорта, културе, образовања и заштите животне средине.

фото: Град Нови Сад