СОКОЛАЦ- Три средњошколке са Сокоца изабране за полазнике Истраживачке станице “Петница“

123

Три ученице Средњошколског центра „Василије Острошки“ са Сокоца, изабране су за полазнике Истраживачке станице „Петница“, међу 1.200 средњошколаца из свих крајева Србије, БиХ, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Македоније и Аустрије.

Александра Јакшић одабрана је за програм биологије, Катарина Цвијетић за комбиноване науке, а Горана Јакшић усавршаваће знање из историје, саопштено је из Средњошколског центра.

Око 60 сарадника и руководилаца програма учествовало је у избору полазника 19 овогодишњих програма /биомедицина, астрономија, биологија, геологија, географија, психологија, рачунарство, дизајн, лингвистика, историја, хемија, математика, физика, електроника, археологија/.

Изабрани средњошколци добиће прилику да унаприједе општу научну писменост и критичко мишљење, јер је „Учење кроз истраживање“ основни мото Истраживачке станице „Петница“, која се бави научним образовањем младих већ четири деценије.

Александра и Катарина су ученице трећег разреда гимназије општег смјера, а Горана је ученица првог разреда гимназије општег смјера.

Семинари ће почети средином фебруара, а до тада се обављају припреме програма.

Истраживачка станица „Петница“ је самостална и независна институција, која се бави развојем научне културе, научне писмености, образовања и културе.

Активности ове станице су највећим дијелом усмјерене на младе, ученике и студенте, као и на обуку наставника у новим техникама, методама и садржајима у области науке и технологије.

Комплекс Истраживачке станице садржи хотел, ресторан, зграду са лабораторијама, наставни центар и библиотеку са администрацијом. Налази се седам километара југоисточно од Ваљева.

/Срна/