КВАЛИФИКАЦИОНА ТРКА ДОБИЛА НАЈВИШЕ МОГУЋЕ ОЦЈЕНЕ

433

Квалификациона трка за Свјетско првенство у аматерском бициклизму, која је одржана у Источном Сарајеву од 13. до 15. августа, добила је највише могуће оцјене у готово свим параметрима, изјавио је менаџер УЦИ Гран фондо свјетске серије Ервин Вервекен.

Првенство, које би од 5. до 10. октобра требало да окупи неколико хиљада бициклиста, по броју учесника биће један од најмасовнијих спортских догађаја на овим просторима на овим просторима, наведено је у саопштењу Бициклистичког савеза БиХ и Асоцијације за спорт.

Вервекен је рекао да је апсолутно све осим једне кратке дионице пута било одлично, и додао да су добили гаранције да ће и то бити отклоњено до старта Свјетског првенства.

„Презадовољни смо безбједношћу на стази и око ње, смјештајем, логистиком и великим бројем медија који су испратили трку. Иако се не бодује у званичном извјештају, на мене је посебан утисак оставило гостопримство, како на Палама током хронометра, тако и у Источном Сарајеву и Олимпијском центру Јахорина који су били домаћини медиофондо и гранфондо трка“, нагласио је Вервекен.

Он је навео да је стаза за Гран фондо прилично тешка, али да на Свјетско првенство долазе само најбољи, те да је сигуран да ће бити задовољни оним што ће затећи у октобру.

Вервекен је указао да је ситуација са вирусом корона за сада под контролом, те да се он и организатори надају да ће тако остати пошто због пандемије прошле године првенство није одржано.

„Предали смо извјештај УЦИ комесарима у којем је наведено да су сви људи из организације вакцинисани, те предложили да такмичари буду тестирани приликом доласка и још најмање једном у току првенства. Добили смо упутства да се припремамо пуном паром и оптимиста сам да ће све бити у реду по питању одржавања централног догађаја“, рекао је Вервекен.

Директор првенства Владимир Куваља рекао је да одлично тече динамика пријављивања за бициклисте који су испунили норму и већ се пријавило око 400 бициклиста.

„Први тест је положен највишим оцјенама, а сада је велика одговорност испред свих, како града домаћина, тако и организатора, те партнера у организацији Олимпијског центра Јахорина. Број учесника ће бити увећан најмање четири пута, што само по себи повлачи много више посла у ланцу организације“, навео је Куваља.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је изазов велики, али да су знали шта прихватају.

„Сада већ имамо одређено искуство са терена и нема разлога да не будемо одлични домаћини хиљадама такмичара и њиховим пратњама“, рекао је Ћосић и указао да не би успјели у организацији без подршке Владе Републике Српске и ресорног министарства.

У саопштењу се истиче да је управо Министарство породице, омладине и спорта пружило подршку, како финансијску, тако и логистичку да овај догађај остане подвучен дебелом линијом у историји Републике Српске.

Помоћник министра за спорт Марио Ђуран рекао је да ово министарство већ дуги низ година има одличну сарадњу са Бициклистичким савезом Републике Српске, који је учинио много на промоцији овог спорта, али и свих крајева Српске.

Велика очекивања има и директор Олимпијског центра „Јахорина“ Дејан Љевнаић који сматра да Јахорина има шта да покаже, и то не само природне лепоте, него и садржаје који су настали у последње три године.

„Уложено је више од 100 милиона КМ, а никло шест жичара, гондола и много других садржаја који нам дају за право да тврдимо да ћемо сигурно бити лидер зимског туризма у региону. Бициклизам је нешто што употпуњује летњу понуду када је планина много лепша и када може да покаже своју душу“, рекао је Љевнаић.

Он је додао да са нестрпљењем очекују Светско првенство, да су поносни што су домаћини, те поручио да ће дати све од себе да се представе у најљепшем свјетлу и да на најбољи начин искористе долазак великог броја такмичара из свих крајева света.

/Срна/