КУЛИЋ: УНИВЕРЗИТЕТ ОСНОВАЛА ГЕНЕРАЦИЈА ХРАБРИХ ВИЗИОНАРА

281

Универзитет у Источном Сарајеву, којег је прије 30 година основала генерација храбрих визионара, данас је израстао у међународно признату научнообразовну институцију, изјавио је ректор овог универзитета Милан Кулић.

„Универзитет су давне 1992. године основали подвижници, једна генерација храбрих људи са визијом који су формирали и Републику Српску. Знали су да са стварањем Српске морају упоредо да се боре и са незнањем које би могло да угрози просперитет наше Републике“, рекао је Кулић новинарима уочи почетка свечане академије поводом 30 година од оснивања, којој је присуствовао и предсједник Владе Српске Радован Вишковић.

Он је додао и да је један од стратешких циљева оснивања Универзитета био да задржи младе људе на овим просторима, те истакао да се послије 30 година може рећи да су успјели.

„Највећи успјеси су људи. Ту мислим на око 45.000 студената који су уписали на овај универзитет, од којих је око 21.000 дипломирала. Многи од њих су данас на веома важним позицијама“, нагласио је Кулић.

Осим студената, Кулић је навео да велике заслуге за рад и остварене резултате Универзитета у Источном Сарајеву имају наставници и сарадници.

„Задатак приликом оснивања је био и стварање властитог кадра, што смо веома успјешно завршили, јер скоро сви наши факултети имају властити кадар. Негдје око 540 наставника и сарадника учествује у извођењу наставе на нашем универзитету, као и бројни хонорарни наставници и сарадници“, истакао је Кулић.

Према његовим ријечима, ускоро ће сви факултети имати и своје зграде, с обзиром да је у току изградња објеката Факултета физичког васпитања и спорта, Ректората и Музичке академије са концертном двораном.

Кулић је подсјетио да је протеклих година доста урађено и на међународној репутацији Универзитета, а у прилог томе говори и чињеница да је 2004. године примљен у Европску асоцијацију универзитета.

Он је додао и да га посебно радује стални напредак Универзитета у Источном Сарајеву на међународним ранг листама универзитета, гдје су постигнути фантастични резултати.

Кулић је нагласио да је овај јубилеј тренутак да себи задају нове циљеве, а то је стално напредовање и усавршавање научно-исраживачког рада.

Говорећи о проблему смањења број студената, Кулић је нагласио да радује чињеница да су ове године на добром путу да упишу већи број студената него прошле године, те да се нада да ће наредне уписати још већи број.

„Пред нама је много изазова. Резултати нас не смију успавати, морамо бити спремни да дамо одговор на бројна питања која нас чекају у будућности“, рекао је Кулић.

Проректор за науку, истраживање и развој Јелена Крунић рекла је да Универзитет сваком студенту може да пружи изврсно знање и образовање, али и стицање вјештина које су потребне послодавцима.

„Наука и иновације нас могу одвести до привреде и друштва заснованог на просперитету и ми сви заједно на Универзитету много радимо како би унаприједили нашу позицију. Сматрам са да је у протеклом периоду направљен један озбиљан искорак на том плану“, навела је Крунићева.

Она је истакла да је Универзит у Источном Сарајеву данас једна препозната и респектабилна научно-истраживачка, образовна и умјетничка институција у европским и свјетским оквирима.

/Срна/