НАЈАВЉЕНО БРАТИМЉЕЊЕ СА ГРАДОВИМА НИШ И НОВИ САД

385

Источно Сарајево ће се ускоро побратимити са градовима Нови Сад и Ниш, најавили су челници ових градова. Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је да је намјера овог града да постане један од најбитнијих центара Републике Српске, али и да окупи пријатеље, од којих су најзначајнији, како је рекао, браћа и сестре из Србије и Црне Горе.

„У том дијелу испуњавамо у потпуности мисију јер имамо госте са сјевера и југа Србије са којима ћемо се братимити“, рекао је Ћосић на конференцији за новинаре након сусрета са гостима из Србије и Црне Горе у оквиру манифестације „Дани Источног Сарајева“ поводом славе града – Светог свештеномученика Петра Дабробосанског.

Подсјећајући да се општина Пале већ побратимила са нишком општином Пантелеј, он је најавио да ће ускоро бити озваничено братимљење ове нишке општине са Источном Илиџом.

„Везују нас многе ствари са Нишом, попут доктора Миодрага Лазића, а наравно ту су и Плужине са којима имамо дугогодишњу сарадњу коју ових дана даље јачамо. Зовемо пријатеље да дођу, да остваримо сарадњу у културном, привредном, спортском и невладином сегменту, сарадњу градских управа и јавних институција. То што смо један народ нам јако помаже, али смо снажнији када сарађујемо“, рекао је Ћосић.

Он је подсјетио да је Влада Србије у претходне три године у локалне заједнице у Републици Српској инвестирала више од 50 милиона евра, од чега је много средстава уложено и у општине Источног Сарајева.

Ћосић је најавио да ће идуће године у мају и јуну Источно Сарајево бити домаћин великог скупа Срба из Сарајева расутих широм свијета.

Замјеник градоначелника Ниша Душица Давидовић је, честитајући крсну славу граду Источно Сарајево, истакла да су два братска народа Србије и Републике Српске једно и да се никада нису раздвајали, нити ће се раздвајати.

„Град Ниш стоји на располагању и наша врата су отворена, што сте ви и показали доласком на нашу градску славу Свети цар Константин и царица Јелена. Оно што могу да најавим је да ћемо се братимити и да ће град Ниш и Источно Сарајево у једном од наредних месеци озваничити братимљење“, рекла је Давидовићева.

Она је истакла да Источно Сарајево и Ниш веже велико поштовање према ратном хирургу Миодрагу Лазићу, те изразила задовољство што шеталиште у општини Источна Илиџа носи његово име.

Помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић је, честитајући крсну славу Источном Сарајеву, најавио да ће се два града званично побратимити у новембру, када ће бити потписана повеља о братимљењу, која је већ припремљена.

„Предлог споразума о братимљењу су усагласиле обе стране, а Влада Србије је након неопходне институционалне процедуре 2. септембра дала сагласност да Нови Сад и Источно Сарајево постану градови побратими. То је још један у низу градова са којима Нови Сад има побратимске везе на част, понос и задовољство“, нагласио је Петровић.

Образлажући споразум о братимљењу, он је навео да ту нема високе политике него да је искључиво ријеч о питањима од животног значаја за грађане оба града, те да предвиђа институционалну сарадњу градских управа у области привреде, пољопривреде, туризма, образовања, спорта, културе.

Предсједник општине Пантелеј Наташа Станковић подсјетила је на братске односе са општинама Пале и Источна Илиџа, изразивши увјерење да ће везе убудуће бити још јаче, те честитала грађанима Источног Сарајева крсну славу.

Предсједник општине Плужине Мијушко Бајагић честитао је Источном Сарајеву крсну славу у име локалне заједнице на чијем је челу и навео да је ријеч о општини која гранични са Републиком Српском, те да је братски дијелила недаће кроз које је пролазио српски народ.

Осим представника градова и локалних заједница који су учествовале на конференцији за новинаре, гости у Источном Сарајеву су и замјеник градоначелника Сомбора Љиљана Тица и помоћних градоначелника Синиша Борота.

/Срна/