ОТВОРЕН 10. ФИЛМСКИ КАМПУС

398

На Палама је синоћ отворен 10. Филмски кампус пројекцијом документарног филма „Заклињем се“ режисера Николе Драговића и Милутина Петровића, награђен Гран-пријем на овогодишњем Мартовском фестивалу у Београду.

Продуцент филма Предраг Бамбић честитајући јубилеј, рекао је да није једноставно организовати један филмски кампус.

Бамбић истиче да документарни филм прати причу једног осамнаестогодишњег Београђанина који је регрутован и 1991. године послат на одслужење војног рока у Вараждин, а све је забиљежено камером пријатеља Предрага Милошевића.

Према његовим ријечима, војник се из рата након шест мјесеци враћа кући потпуно другачији, изгледа старије и оптерећен је трауматичним искуством, али филм, ипак, има срећан крај.

Сњежан Лаловић, директор Кинотеке Републике Српске која је организатор Кампуса, рекао је новинарима да је овогодишња манифестација обогаћена еминентним именима из свијета филма, попут глумице Тање Бошковић и филмског редитеља Лордана Зафрановића, те да ће бити организована и предавања за студенте.

„Предавања су различита. За студенте она почињу у 9.30 часова сваким даном и отворена су за јавност. Навече имамо богат филмски програм, и то су углавном филмови који се нису играли по нашим просторима и први пут ће се појавити пред нашом публиком“, рекао је Лаловић.

Он је истакао да су допутовали студенти са различитих академија и факултета из Бањалуке, Београда, Сарајева и са Цетиња.

„Ово је прилика да чују неке ствари које не могу на својим академијама и, наравно, да питају људе који су већ дуго у свијету филма о њиховим искуствима“, каже Лаловић.

Он је подсјетио да ће, у оквиру Кампуса, бити организован и програм студентских филмова, гдје ће студенти приказивати своја остварења.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да је за читав град од изузетног значаја одржавања Кампуса, те указао на квалитет југословенских филмова из ранијег периода.

„Велико је задовољство угостити у граду великане југословенске кинематографије, који ће предавати студентима и пренијети им своја искуства“, истиче Ћосић.

Студент треће године драматургије Факултета драмских умјетности из Београда Теодора Марковић каже да је одржавање Филмског кампуса веома значајно за студенте, јер имају прилику да науче нешто ново и упознају нове људе који преносе знања, као и земљу одакле долазе.

„Филмска уметност се веома променила, поготово у време пандемије, али мислим да увек има времена за напредак, поготово што долази неко ново време и вештачке интелигенције. Мислим да ће ту бити различитих експериментисања, а да је стварност постала више него икад инспиративна и да треба да нађемо различите теме“, поручује Марковићева.

Филмски кампус трајаће до 16. октобра, а учествују студенти и професори са Академија умјетности Бањалука, Академија сценских умјетности Сарајево, Факултета драмских умјетности Цетиње, Факултет драмских уметности Београд и Академија уметности Нови Сад.

Од данас до 15. октобра у терминима од 9.30 до 13.00 часова, у биоскопској сали Културног центра Пале биће одржана предавања за студенте.

Предавачи ће бити еминентни филмски радници из окружења попут Тање Бошковић, Александра Саше Ердељановића, Лордан Зафрановић, Радослав Зеленовић, Предраг Велиновић, Дејан Дабић, Божидар Марјановић, Стефан Младеновић, Слободан Симојловић и Снежана Трстењак.

Осим предавања за студенте, свако вече од 19.30 часова у биоскопској сали Културног центра Пале, одржаваће се филмски програм.

Одржавање овогодишњег Филмског кампуса на Палама подржали су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство цивилних послова у Савјету Министара, Општина Пале и Културно-спортски центар Пале.

/Срна/