ПЛАНИРАНА КАТЕГОРИЗАЦИЈА 500 ОБЈЕКАТА

292

На подручју града Источног Сарајева предвиђена је категоризација више од 500 нових објеката, те је и приход од боравишне таксе за ову годину планиран у износу од 715.500 КМ, наведено је у информацији коју је усвојила Скупштина града.

Повећање прихода од боравишне таксе планирано је у оквиру непореских прихода у буџету града Источно Сарајево, управо због константног раста новорегистрованих смјештајних капацитета који плаћају те таксе.

Према најновијим подацима број лежајева се креће око 3.000 лежајева у хотелском и више од 5.000 у приватним смјештајним капацитетима.

У приватном смјештају има још око 5.000 лежајева у „сивој зони“ и они ће у овој години бити предмет контроле инспекцијских органа, како би били уведени у легалне токове.

Такође, направљен је велики помак на пољу регистрације и категоризације нових смјештајних капацитета јер је у посљедње двије године више од 800 новорегистрованих објеката, што је омогућило више од 150.000 КМ прихода од боравишне таксе у 2023. години у односу на 2022. годину, која је до тада била рекордна.

С обзиром на то да је град Источно Сарајево проглашен туристичким мјестом у Републици Српској, то је дало могућност да се донесе одлука да од априла 2022. године износ боравишне таксе, која се плаћа по ноћењу, буде три КМ, а паушални износ боравишне таксе 50 КМ.

Такође, планирано је и да се од прихода од таксе на истицање рекламе на подручју града прикупи 750.000 КМ.

Кампања „Региструј се – буди сигуран“ коју спроводи Туристичка организација града Источно Сарајево и сарадња са Пореском управом Републике Српске, дала је резултате, а план је да се настави у том правцу.

/Срна/