ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА И НОВОГ САДА

439

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић потписали су данас у Новом Саду Споразум о сарадњи ова два града.

Споразум подразумијева институционалну сарадњу, заједнички наступ у реализацији међународних и прекограничних пројеката. Сарадња ће бити остварена у области привреде, туризма, пољопривреде, спорта, културе, образовања и заштите животне средине.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да је поносан што Нови Сад добија још један град за пријатеља, и то дванаести за вријеме актуелне администрације.

„Драго ми је што је то још један град из Републике Српске. Снажна је порука што је овај споразум потписан за вријеме трајања традиционалне манифестације Дани Републике Српске у Србији“, рекао је Вучевић, додајући да ће споразум ускоро бити конкретизован заједничким подухватима, јер то није само мртво слово на папиру.

Вучевић је нагласио да Србија финансира доста пројеката на подручју Источног Сарајева, те да инвеститори из Новог Сада ту реализују своје пројекте.

„Новосађани често одлазе и на Јахорину, а људи из ових крајева нераскидиво су везани родбинским и пријатељским везама“, истакао је Вучевић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је привилегија бити пријатељ града Новог Сада, јер је то други по величини град у Србији.

„Источно Сарајево настало је 1993. године од дијелова Сарајева, а ту је настала и Република Српска. Потписивање овог споразума је велики догађај, јер на овај начин продубљујемо сарадњу и институционално је јачамо“, нагласио је Ћосић.

Ћосић је рекао да Источно Сарајево може много да научи од Новог Сада, нарочито у областима у којима је најтежа ситуација, као што је привреда.

„Привреда Републике Српске наслоњена је на привреду Србије, стога, очекујемо конкретне облике сарадње од којих ће бенефите имати првенствено наши грађани“, нагласио је градоначелник Источног Сарајева.

Делегације градских власти Источног Сарајева и Новог Сада посјетиле су штанд на новосадском Тргу слободе на којем је представљена туристичка понуда Источног Сарајева и Републике Српске.

У делегацији Градске управе Источно Сарајево били су и предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман и шеф Кабинета градоначелника Огњен Сладоје.