ПОЧИЊУ „ПОЕТСКИ ДАНИ ДАРЕ СЕКУЛИЋ“

131

У Источном Сарајеву почиње дводневна манифестација „Поетски дани Даре Секулић“, у оквиру којих је од ове године успостављена и књижевна награда за необјављену збирку пјесама на српском језику писану ћирилицом чији је први лауреат Сара Новковић Тепшић из Кљајићева у Србији.

Право учешћа на конкурсу имале су пјесникиње до 30 година.

У оквиру „Поетских дана Даре Секулић“ биће организован округли сто под називом „Читање поезије Даре Секулић“ на којем ће учествовати професори и књижевници.

Према програму овогодишње манифестације, биће одржано поетско вече „Књиге су исто што и људи“, музичко-поетски рецитал „Војници регрути“ – поема Даре Секулић посвећена страдалима у Добровољачкој улици уз учешће пјесника и гостију из Власотинца и приказивање арт документарног филма „Чекајући крст“.

Манифестацију реализују заједно Културни центар Источно Ново Сарајево, Матична библиотека Источно Сарајево, Центар за културу и информисање Источна Илиџа и „Форум театар“ Источно Сарајево.

Покровитељи манифестације су град Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Дара Секулић, по многима најзначајнија српска пјесникиња послије Десанке Максимовић, преминула је 12. априла 2021. године у Сарајеву у 91. години. Имала је дуг и трауматичан животни пут који је окончан у породичном кругу у Сарајеву.

Њен живот битно су означила два рата, у којем су се запатиле двије велике трауме. Траума дјевојчице са Кордуна, којој су усташе спалиле кућу и побиле више чланове бројне породице, те траума из рата деведесетих година, када је поново морала искусити драму избјеглиштва.

/Срна/