СУТРА НАЈАВА МАНИФЕСТАЦИЈЕ „МОМО КАПОР: ЧУВАР АДРЕСЕ“

107

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и представници организатора, Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву и Културног клуба „Фронесис“, одржаће у сриједу, 28. фебруара 2024. године, конференцију за новинаре на којој ће најавити манифестацију „Момо Капор: чувар адресе“, која би требало да, први пут, буде одржана у Источном Сарајеву од 2. до 4. марта.

Конференцији за новинаре присуствоваће представници општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, које су, уз Град Источно Сарајево, покровитељи манифестације.

Конференција за медије биће одржана у прес холу Градске управе Источно Сарајево на првом спрату, а почетак је заказан за 10.00 часова.

Дани посвећени Моми Капору, једном од највећих српских и сарајевских књижевника, сликара и публициста у XX вијеку, имају за циљ промовисање вриједности за које се Капор залагао и чување његовог лика и дјела од заборава.

Манифестација почиње у суботу, 2. марта, у 17.00 часова, свечаним откривањем спомен табле посвећене овом великану у Улици Моме Капора бр. 1 у Источном Новом Сарајеву. Након тога, у 18.00 часова, очекује нас књижевно вече “Момо Капор у свом и нашем времену”, на којем ће учествовати његова супруга Љиљана Капор, глумица Вјера Мујевић, те академик САНУ Јован Делић, академик АНУРС Ранко Поповић и проф. др Душко Певуља.

У недјељу, 3. марта, планирано је молитвено сјећање на Мому Капора и његове родитеље у Старој цркви у Сарајеву, као и посјета гробу Капорове мајке Бојане Капор у 12.00 часова.

Вечерњи дио програма, у недјељу, од 18.00 часова у Културном Центру Источно Ново Сарајево, резервисан је за извођење представе „Водич кроз српски менталитет“, настале према истоименој књизи Моме Капора, а према драмском тексту који је приредила Вјера Мујевић.

У понедјељак, 4. марта, у 10.30 часова, на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву биће одржан округли сто посвећен значају и улози Моме Капора.

Покровитељи и организатори манифестације су Град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, Културни клуб “Фронесис” из Источног Сарајева и задужбина „Момчило Момо Капор“ из Београда.

Ова свечана манифестација представља прилику да одамо захвалност једном од најзначајнијих српских књижевника и умјетника Сарајева, те да дубље истражимо његово културно насљеђе.