ЋОСИЋ: УСТАВОМ СРПСКЕ ЈАСНО ПОЗИЦИОНИРАН СРПСКИ НАРОД УНУТАР БиХ

99

Руководство Републике Српске, које је је прије 32 формирало Републику и донијело Устав, имало је јасну визију позиционирања српског народа унутар БиХ, оцијенио је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Ћосић је истакао да је Уставом Републике Српске, који је донесен 28. фебруара 1992. године, створен темељ правне моћи, слободе и сигурности за све грађане који живе у Српској.

Он је нагласио да су 32 године, колико је прошло од тада, довољна дистанца да се може говорити о значају тог документа и поступцима тадашњег руководства.

„Ако погледамо да је 9. јануара прије 32 године формирана Република Српска, а мјесец и по након тога донесен и Устав, онда је сасвим јасно да су људи који су тада формирали Српску Републику БиХ знали шта раде. Знали су да након проглашења Републике морају да донесу њен највиши законодавни акт“, рекао је Ћосић.

Он је истакао да је овај правни акт и данас у примјени и представља важећи Устав Републике Српске.

„Република Српска се данас и креће у оквиру који је успостављен Уставом, који је донесен прије ратних дешавања у БиХ. То говори о интелектуалном капацитету људи који су тада стварали Српску. Они то нису радили насумично за краћи период. Може се данас видјети да су имали јасну визију о позиционирању српског народа унутар БиХ“, закључио је Ћосић.

Скупштина српског народа БиХ донијела је 28. фебруара 1992. године Устав који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању, и који је гарантовао пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Устав Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба и једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ након референдума који је одржан 1. марта и на којем нису учествовали Срби.

/Срна/