У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ ОБИЉЕЖЕНО 30 ГОДИНА ОД ФОРМИРАЊА ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

641

Војска Републике Српске била је часна и поштена, бранила је и одбранила српски народ, а кроз њену борбу остварена је и Република Српска, поручено је из Источног Сарајево гдје је обиљежено 30 година од формирања ВРС и 17 година постојања Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Замјеник министра одбране у Савјету министара БиХ Мирко Околић рекао је да је ВРС свој посао обавила часно и поштено, да је успјела да одбрани територију Српске и сав народ који је био на њеном подручју, као и да се Република остварила кроз јуначку борбу њене војске.

„Овдје смо једним лијепим и битним поводом јер обиљежавамо постојање Војске Републике Српске која траје 30 година и 17 година Трећег пјешадијског Република Српска пука који је по закону дужан, обавезан и има право да баштини традицију Војске Републике Српске“, истакао је Околић.

Он је напоменуо да се то остварење може гледати и кроз историју од Косовског боја до данас или прије Косовског боја, када је постојала једна српска држава.
„Република Српска је прва послије тога и то остварење треба добро да чувамо и његујемо“, поручио је Околић.

Околић је нагласио да Република Српска није такозвана, већ међународно призната у цијелом свијету у оквиру БиХ, истакавши да Српска жели стабилност, мир и просперитет у цијелој БиХ. „БиХ ће имати мир, стабилност и економски просперитет само уколико се успију удружити снаге свих народа у њој“, рекао је Околић.

Он је додао да тешка питања треба одложити за нека друга времена ради доброг живота и доброг амбијента у самој БиХ, нагласивши да онај ко заговара другачију опцију није у праву.

Командант Трећег пјешадијског Република Српска пука бригадир Милорад Крајшумовић рекао је да овај пук има за мисију да баштини традицију Војске Републике Српске и српског народа.

Извршавајући ту мисију, он је навео да имају више од 100 активности годишње, а једна од главних је 12. мај – Дан Војске Републике Српске, па ће ове јубиларне године активности бити мало проширене тако што ће оно бити у свим градовима Српске.

„На Равној Романији присутвовали смо литургији, затим смо обавили помен, прислужили свијеће и положили вијенце на српском војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу, чиме смо одали дужну пошту најбољима од нас, који су своје животе уткали у темеље Републике Српске“, истакао је Крајшумовић.

Он је навео да је у Источном Новом Сарајеву достојанствено обиљежен овај дан – малим дефилеом и изложбом ратних застава, те пригодним културно-умјетничким програмом, напоменувши да су поред команде Трећег пјешадијског Република Српска пука, данас присутни и војници из Другог пјешадијског батаљона из Билеће.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је Војске Републике Српске очувала јединство српског народа на овом простору, подсјетивши да је на подручју Сарајевско-романијске регије погинуло 4.221 припадник ВРС.

Према његовим ријечима, Војску Републику Српску је створио српски народ, који се у најтежим тренуцима 1992. године организовао и захваљујући оном што му је у генима, приступио војсци, да би се бранили а не нападали.

„На тај начин је организована и Војска Републике Српске као одбрамбена формација, с циљем да заштити српски народ у периоду 1992.-1995. година, јер знамо да када год нисмо имали војске на неком подручју, тада смо страдавали, а страдавали смо од оних који су нас нападали“, истакао је Ћосић.

Према његовим ријечима, данас у мирнодопским условима српски народ са подручја Источног Сарајаве и цијеле Републике треба да се подсјете и да укажу млађим генерацијама, на жртву која је плаћена људским животима.

Ћосић је навео да је је животе за Српску дало више од 24.000 бораца Војске Републике Српске, те да је било много рањених, те иззразио наду да неће бити заборављена традиција Војске Републике Српске.

Предсједник Општинске борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак нада се да ће и младе генерације наставити наставити његовати ту традицију и обиљежавати значајне датуме о учешћу Војске Републике Српске у одбрани територије.

„Овим дефилеом у Источном Сарајеву увеличано је обиљежавање оснивања Војске Републике Српске“, оцијенио је Тушевљак и изразио наду да ће у мају, када буде обиљежаван Дан оснивања Прве сарајевске механизоване бригаде и Дан Сарајевско-романијског корпуса, бити додатно увеличан.

/Срна/