У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ СЕ МЈЕРИ УСПЈЕХ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

274

У Источном Сарајеву вечерас је, поводом обиљежавања Дана и славе града – Светог Петра Дабробосанског, у присуству бројних гостију одржана свечана академија на којој је истакнуто да се у Источном Сарајеву мјери успјех Републике Српске.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је Источно Сарајево лучоноша слободе и истакао да иза 30 година овог града стоји народ и људи који су у тешком времену донијели одлуку о оснивању, људи иза којих је кренула војска и народ организован у војску.

„У том најтежем времену у отаџбинском рату, кад се гинуло – како војници, тако и цивили, сав народ се окупио око идеје Српског Сарајева, а данас Источног Сарајева. У вријеме ломова када се једна држава распадала, а друге настајале ипак су људи из Сарајева, овог краја, знали шта раде јер су имали своје коријене“, нагласио је Ћосић.

Ћосић је нагласио и да је то порука вечерашње академије – да су српски коријени јако дубоко.

„Наши коријени су најдубље у Републици Српској јер када је настајало Српско Сарајево, односно Источно Сарајево, настајала је Република Српска. Судбински су везани једни за друге – тај народ је научио да ствара градове и државе“, истакао је Ћосић.

Он је рекао да се након 30 година може рећи да је Источно Сарајево прошло изазовна, најтежа времена и да је на добром путу, постајући широк центар регије, примјер свима.

„Кроз Источно Сарајево се мјери успјех Републике Српске. У Источном Сарајеву се мјери успјех Републике Српске, како народ овдје живи и функционише, окупља, долази и остаје“, оцијенио је Ћосић и додао да је шест општина удружено у овај град.

„Не постоји сличан град у свијету“, истакао је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом у бесједи коју је насловио „Град и црква“.

Митрополит Хризостом је нагласио да је град Источно Сарајево јединствен примјер града који настаје, расте и увеличава се.

Поводом значајног јубилеја, 30 година постојања Града Источно Сарајево, одлучено је да ове године буде додијељено и специјално признање – Грб Града Источно Сарајево протојереју-ставрофору Војиславу Чаркићу и директору Безбедносно-информативне агенције Србије Александру Вулину за несебичну подршку граду Источно Сарајево и његовим становницима.

Највише признање – Повеља Града Источно Сарајево ове године додијељена је Славку Кујунџићу, некадашњем начелнику општине Пале за допринос развоју ове градске општине Источног Сарајева, те привреднику Миломиру Кусмуку за допринос и развој предузетништва на подручју Источног Сарајева.

Златну плакету Града добио је борац прве категорије Војске Републике Српске Драгиша Тушевљак за залагање и допринос побољшању положаја борачких категорија.

Златну плакету Града Источно Сарајево добила је дугогодишња главна медицинска сестра Службе за трансфузију Госпава Пејић за изузетан рад и допринос здравственом систему у Источном Сарајеву и Републици Српској.

Добитник Сребрне плакете Града Источно Сарајево је професор Боњо Лунгов, шеф Катедре националне академије за позориште и филм „Крастyо Сарафов“ Софија за изузетан десетогодишњи допринос у развоју луткарског стваралаштва у Источном Сарајеву.

Сребрну плакету добила је постхумно Ивана Бјелогрлић, изузетна дјевојчица која је храброшћу, снагом духа и бескрајном вољом за животом оставила неизбрисив траг у срцима свих становника Источног Сарајева.

Добитник Сребрне плакете је и професор доктор Милован Пецељ за преданост раду и допринос развоју просвјете, културе и туризма града Источно Сарајево, те компанија „Оногошт“ Соколац за развој предузетничке дјелатности на подручју града Источно Сарајево и Сарајевско-романијске регије.

Захвалницу Града Источно Сарајево добили су Милица Боровчанин, ученица соколачког Средњошколског центра „Василије Острошки“, за успјехе на литерарним и ликовним конкурсима на домаћим и међународним такмичењима.

Захвалница је додијељена и Милану Димићу, аудио-визуелном драмском умјетнику – глумцу, за допринос развоју драмске умјетности у Источном Сарајеву, професору српског језика и књижевности Бранки Малинић Чугаљ за посвећеност и ентузијазам кроз дугогодишњи рад у просвјети на образовању генерација у духу Светосавља, пјеснику, новинару и издавачу Недељку Жугићу за допринос у области информисања, културне, издавачке и мултимедијалне дјелатности, професору Браниславу Драшковићу, доктору наука из области географије, за резултате у области научноистраживачког рада.

Захвалница је додијељена и Џију-џицу клубу „Славија“ Источно Сарајево за промовисање спорта, одрастање у здравом духу и успјехе на бројним домаћим и међународним такмичењима, те професорици клавира Вањи Барчанин за истакнути педагошки рад и образовање генерација успјешних младих пијаниста.

Свечаној академији присуствовали су званичници града и општина, представник Амбасаде Србије у БиХ Наташа Ђорђевић, црквени великодостојници, те многе друге личности из културног и јавног живота града и Републике Српске.