ФОРМИРАНО ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ „ДИРЕКТНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО“

666

Скупштина града Источно Сарајево усвојила је данас одлуку о формирању Јавног предузећа „Директне инвестиције града Источно Сарајево“- ДИГИС,  које ће купити 51 одсто удјела предузећа „Мофас“. Одборници Скупштине града усвојили су већином гласова нацрт ребаланса буџета Града Источно Сарајево за ову годину у износу 14.867.193 KM  и нацрт буџета за 2022. годину у износу 12.541.560 КМ.

Одлука о формирању ДИГИС-а ступа на снагу даном доношења, а директора би требало да именује Надзорни одбор. На данашњој сједници усвојен је Статут предузећа и именована три вршиоца дужности чланова Надзорног одбора. Предузеће је регистровано за више дјелатности у областима производње, прераде и трговине.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да ће новоосновано предузеће преузети власнички удио од 51 одсто у предузећу „Мофас“, како би се помогло да ово предузеће не оде у стечај, јер, како је истакао, належни судија би требало да 30. новембра одлучује о покретању стечајног поступка у том предузећу.

Ћосић је појаснио да је Влада Републике Српске дозначила два милиона КМ за куповину већинског удјела у предузећу „Мофас“, што би требало да сачува 60 радних мјеста и веома вриједну имовину у центру града.

„Предузеће Фамос, а потом и Мофас, годинама уназад има проблеме у пословању. Иако су Влада Републике Српске и Инвестиционо-развојна банка, која је давала кредите, помагале том предузећу, стање се није могло значајно поправити. Сада смо дошли у ситуацију да су већински власници поднијели захтјев за стечај.Када смо исцрпили све могућности у преговорима са Владом Републике Српске, затражили смо новац да откупимо већински удио у овом предузећу. Из Владе Републике Српске нам је речено да ћемо добити новац за оснивање новог предузећа и да треба да преузмемо одговорност за његово пословање“, навео је Ћосић.

Говорећи о буџету Града Источно Сарајево, Ћосић  је рекао да  је у овој години остварено повећање у односу на први овогодишњи ребаланс за око милион КМ, као и додатних два милина КМ која су дозначена за куповину 51 одсто власничког удјела у предузећу Мофас.

Градоначелник је нагласио да су ове године повећана издвајања за спорт, као и за одређене буџетске кориснике, али да је рађено и у области инфраструктуре, те изразио наду да ће тако бити и наредне године.

„Издвојићемо око милион КМ властитих средстава за  пројекте водоснабдијевања на подручју општине Источно Ново Сарајево, као и одређена средства за изградњу једног  објекта  на подручју Мјесне заједнице Мокро, реконструкцију главне улице у Сокоцу, те за пројекте руралне инфраструктуре. Планирамо да помогнемо изградњу два парка – парка великана српског здравства у кругу Болнице Србија и меморијалног парка посвећеног цивилима страдалим у два свјетска рата и одбрамбено-отаџбинском рату“, истакао је Ћосић.

Градоначелник је рекао да су у општини Источни Стари Град планиране активности на изградњи центра за обуку ватрогасаца, а да је предвиђена и изградња новог ватрогасног дома у општини Трново.

„Настојаћемо да подржимо све општине, у складу са могућностима“, додао је Ћосић.

Скупштина града данас је усвојила информацију о заштити животне средине, а Градска управа ће у буџету за идућу годину издвојити 150.000 КМ које ће удружити са општинама како би се средиле три депоније на подручју Рогатице, Пала и Трнова.

Предсједник Скупштине града Бранко Короман рекао је да су заштита животне средине,  заштита водотокова и изворишта воде веома важне теме, те да та питања треба рјешaвати у сарадњи са општинама.

 „ У Источном Сарајеву имамо нарушене водотокове и изворишта воде и  потребно је да се поштују програми који предвиђају санитарну заштиту изворишта  у сливном подручју“, прецизирао је Короман.

Короман је изразио задовољство данашњом сједницом Скупштине града Источно Сарајево.

„Разумљиво је да опозиција има другачије погледе кад је ријеч о одређеним темама, међутим, веома сам задовољан функционисањем Скупштине града и  драго ми је што имамо конструктиван рад одборника. Разумијем и коментаре опозиције који се односе на оснивање новог јавног предузећа, јер имамо мало времена, а ово је врло озбиљна активност “, истакао је Короман, додајући да ће о овоме, уколико буде потребе, бити заказана тематска сједница Скупштине града.

„Веома је важно да у Источном Сарајеву одржимо производно језгро. Знамо да је то тешко и незахвално, али смо смогли снаге да се тиме бавимо, да покушамо сачувати производна радна мјеста“, нагласио је Короман, додајући да би сједница Надзорног одбора новооснованог предузећа могла да буде одржана већ сутра.

На данашњем засједању усвојена је Информација о стању у области медија, као и Информација о Свјетском првенству у аматерском бициклизму које је одржано у Источном Сарајеву.