СОКОЛАЦ- Права социјалне заштите користило 376 лица

804

У Центру за социјални рад на Сокоцу ове године нека од права социјалне заштите користило је 376 лица, што је за 11 више него у 2020, рекла је Срни вршилац дужности директора ове установе Сњежана Башевић.

Она је навела да је ове године додатак за помоћ и његу другог лица користило 285 лица, што је за осам више него лани, те додала да је број корисника тог права порастао у вријеме пандемије.

Башевићева је додала да је од тог броја 57 корисника прве групе, односно непокретних лица која су у потпуности зависна од помоћи и његе другог лица и 228 друге групе, коју чине лица дјелимично зависна од помоћи и његе другог лица.

Према њеним ријечима, у порасту је број лица за смјештај у установе социјалне заштите, а посредством Центра до краја године то право ће користити 16 лица, за два више него у прошлој.

„Сваке године је све више наших суграђана којима је потребан смјештај у домове за старија лица. То су лица која немају ближе сроднике да брину о њима, немају имовину, а здравствено су угрожени, па им помажемо“, каже Башевићева.

Она је додала да за таква лица Центар сноси дио трошкова смјештаја у установе за старија лица.

Башевићева је навела да су три лица смјештена у домове за лица са инвалидитетом у Републици Српској, једно лице у Србији и једно дијете у одговарајућу установу социјалне заштите.

Она је рекла да ове године право на личну инвалиднину на Сокоцу користе 52 лица, што је благи пораст у односу на 2020. када их је било 49.

Према њеним ријечима, новчану помоћ Центра за социјални рад користе 23 лица, што је за два мање него прошле године.

Осим ових права по Закону о социјалној заштити, преко Центра за социјални рад здравствено осигурање ове године користи 11 лица по основу кориштења било ког другог права из социјалне заштите.

Башевићева је подсјетила да има још низ права која се користе по Закону о социјалној заштити у Републици Српској, а која грађани ове локалне заједнице користе посредством Центра за социјални рад.

/Срна/