ЋОСИЋ: СРБИЈА УВИЈЕК ПРУЖА РУКУ ПОДРШКЕ СРПСКОЈ

283

Министар без портфеља задужен за координацију активности и мјера у области односа Републике Србије са дијаспором Ђорђе Милићевић посјетио је данас Градску управу Источно Сарајево, гдје је разговарао са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем, представницима Срба из Фесерације БиХ и удружења која функционишу на подручју Источног Сарајева.

Градоначелник је на почетку састанка захвалио министру Милићевићу за посјету Источном Сарајеву, истакавши да је данашњи сусрет од немјерљивог значаја у погледу анализе социо-економске ситуације у Републици Српској, посебно из угла велике подршке Србије локалним заједницама у Српској.

Ћосић је навео да и ова посјета, као и све досадашње заједничке активности, упућују на основну чињеницу – да су Срби у Републици Српској и Србији један народ који се међусобно воли, помаже и поштује, те истакао да Источно Сарајево гаји братске односе са градовима Новим Садом и Нишом.

Он је рекао да је Србија увијек пружа руку подршке према Републици Српској, што то су препознали сви њени грађани, као и грађани Источног Сарајева који су веома захвални на многобројним инфраструктурним пројектима.

„Подршка Србије је нешто што никада не смијемо заборавити, а најбољи примјер за то јесте изградња Источног Сарајева, збрињавање расељеног становништва, изградња индивидуалних стамбених објеката, релокација привредних субјеката“, напоменуо је градоначелник Ћосић.

Ћосић је подсјетио да је од 2017. године до данас Србија, у оквиру три програма подршке, издвојила око 53 милиона евра за општине и градове у Републици Српској, те изразио увјерење да ће Србија наставити са овом позитивном праксом.

„Кад је ријеч о граду Источно Сарајево, око 2,5 милиона евра стигло је из Србије за развој инфраструктуре у општинама које су у његовом саставу, на чему су наши суграђани веома захвални. Нама треба печат Србије у Источном Сарајеву и знак да Србија трајно брине о српском народу без обзира гдје Срби живе“, рекао је Ћосић.

Министар Милићевић рекао је да је однос матице са грађанима који живе ван Србије изузетно важан за ту земљу, те да за Србију то представља национални интерес.

Истакао је да је веома важно да се постојећи односи додатно оснаже, да се омогући умрежавање што већег броја удружења, те да се српски народ на тај начин међусобно повеже и заједнички ради на рјешавању свих отворених питања.

Данашњи састанци са представницима удружења из Источног Сарајева и Федерације БиХ, према ријечима министра Милићевића, значајни су у смислу добијања релевантних информација о њиховим потребама и проблемима.

„Од 30. јуна до 2. јула у Београду ће бити одржан Видовдански свесрпски сабор којем ће моћи да присуствују заинтересовани представници српског народа из Републике Српске и Федерације БиХ, а све потребне информације могу да добију у Амбасади Србије у Сарајеву“, истакао је министар Милићевић.

Милићевић је најавио још један догађај, који би требало да буде организован крајем јула и почетком агуста у градовима Србије, а који има за циљ повезивање младих људи и њихово приближавање матици Србији.

„Ријеч је о камповима који ће бити одржани у неколико градова Србије, а обухватаће три тематске цјелине; културно-умјетничка друштва, спорт и научно-образовне области. На овим камповима моћи ће учествују млади људи, старости 15 година и више, који ће имати прилику да током вишедневног боравка и дружења са својим вршњацима сазнају више о Србији и на тај начин се повежу са својом матицом“, појаснио је Милићевић.

Након састанка градоначелника Источног Сарајева и министра Милићевића, одржан је и заједнички састанак са представницима Срба из Федерације БиХ и удружења која функционишу на подручју Источног Сарајева.

Састанку су присуствовали представници СПКД „Просвјета“ из Мостара, Одбора за заштиту права Срба у федерацији БиХ, Центра за подршку повратницима из Босанског Петровца, Српског грађанског удружења „Посавина“ из Оџака и Удружења „Истина и правда“ из Сарајева.

Учесници састанка били су и представници Кола српских сестара „Света великомученица Текла“ са Пала, Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, удружења „Побиједимо дијабетес“, „Оплемени срце“, КУД „Славија“ Источно Ново Сарајево, КУД „Младост“ Пале, КУД „Братство“ Источна Илиџа, КУД „Бошко Вујадин“ Источна Илиџа, Хуманитарног удружења „Свети Василије Острошки“ Соколац, Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије, те Удружења обољелих од мултипла склерозе Сарајевско-романијске регије.