ПАЛЕ- Одата почаст за 14 бораца са подручја Блатине – Прибањ

356

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на мјесном Спомен-обиљежју Блатине-Прибањ у општини Пале је, поводом Видовдана – крсне славе Војске Републике Српске /ВРС/, одата почаст за 14 српских бораца одбрамбено-отаџбинског рата са овог подручја.

Предсједник Борачке организације Пале Михајло Парађина рекао је новинарима да су борци из мјеста Прибањ дали значајан допринос одбрани Републике Српске.

“Видовдан је симбол српске части, јунаштва, српских херојстава ако пођемо од 1389. године и Косовске битке. На данашњи дан одајемо почаст свим погинулим ратницима и војсковођама српског народа кроз историју до данашњих дана. Видовдан је симбол српског страдања, српског успјеха и побједа кроз историју”, поручио је Парађина.

Он је додао да на овај начин паљанска Борачка организација његује културу сјећања и жели да сачува од заборава људе који су дали највредније што су имали-своје животе за одбрану свог народа и Републике Српске.

Парађина је рекао да је ово скуп туге, али и поноса, те да би садашње и будуће генерације још преданије требало да његују вриједности својих предака.

Он је навео да је много Срба страдало током одбрамбено-отаџбинског рата, те да институције морају да покажу свијест и одговорност када су у питању борачке категорије.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је славу ВРС и истакао да је Видовдан дан када су све српске светиње брањене и одбрањене.

“Јунаци, чија су имена уклесана на овом спомен-обиљежју на Прибњу, као и Гаврило Принцип, су видовдански јунаци. Наша обавеза и дужност је да се сјећамо тих људи”, истакао је Југовић.

Он је нагласио да је обавеза локалне заједнице и свих институција да посјећују оваква спомен-обиљежја јер су борци уградили животе у темеље Српске.

Обиљежавању су, осим породица погинулих бораца, присуствовали представници општине Пале, Српске православне цркве, општинске Борачке организације, града Источно Сарајево, МУП-а Српске, као и друге личности из јавног животa.

/Срна/